Hopp til innhold

Kritiserer politiets kraftige voldsbruk i Catalonia

En video viser hvordan spansk politi slår og drar folk med hendene i været ut av folkemengden. Flere kritiserer den kraftige voldsbruken mot katalanske velgere.

Spansk politi angriper demonstranter

Demonstranter med hendene i været blir angrepet av spansk politi i Barcelona, like ved den kjente kirken Sagrada Familia. En tydelig opprørt person roper «vær så snill, nei, nei!».

Regjeringen i Madrid har erklært Catalonias folkeavstemning for grunnlovsstridig. Søndag ettermiddag stengte spansk politi flere titalls valglokaler, men de fleste lokalene i regionen ble holdt åpne fram til klokken 20.

Myndighetene i Catalonia hevder at over 800 personer er skadet i voldelige sammenstøt med politiet. Nødetatene bekrefter at minst 92 personer er såret. De katalanske myndighetene sier at den spanske regjeringen må svare for seg i internasjonal rett for voldsbruken.

Spanias statsminister sier han ønsker å takke spansk politi for å ha utført sine plikter da de forsøkte å stanse det katalanske valget.

Barcelona

En mann blir lagt i bakken av spansk politi i Barcelona søndag.

Foto: Fabio Bucciarelli / AFP

UD: – Et internt anliggende

Statssekretær i Utenriksdepartementet Marit Berger Røsland skriver i en e-post til NRK at Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter om en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, og at situasjonen bør løses innenfor rammen av landets lover.

– Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag og for en ytterligere eskalering av situasjonen, skriver hun.

– Overdreven maktbruk

Ap-representant og tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide mener det er riktig at avstemningen er et indre anliggende, men måten politiet oppfører seg på ikke er det.

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

Ap-representant og tidligere utenriksminister, Espen Barth Eide har fulgt situasjonen i Barcelona.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han mener måten regjeringen i Madrid har sendt inn politi mot folk som vil stemme er en overdreven bruk av makt.

– Jeg forstår at de mener folkeavstemningen er grunnlovsstridig, men det kan de møte med politikk. Maktbruken kan virke mot sin hensikt. Tidligere målinger viste et flertall mot løsrivelse, men jeg frykter at det motsatte kan oppnås etter det som har skjedd.

Dialogen mellom Madrid og Catalonia var tidligere god. Men det tradisjonelle nasjonalistpartiet i Catalonia, som stort sett var fornøyd med indre selvstyre, gikk i en mer nasjonalistisk retning. Samtidig trakk regjeringen i Madrid tilbake en del av utviklingen mot indre selvstyre.

– Det som skjer er at sterke nasjonalistiske strømninger i deler av det katalanske samfunnet og en sterk spansk sentralisme nå møtes på en uheldig måte.

Ber om forhandlet løsning

EU-topp Guy Verhofstadt skriver på Twitter at han fordømmer det som har skjedd i dag i Catalonia.

Laster Twitter-innhold

– Det er på tide med en nedtrapping. Kun en forhandlet løsning med respekt for konstitusjonen og lovligheten i landet, der alle de politiske partiene, inkludert opposisjonen i det katalanske parlamentet er involvert, er veien fremover, skriver han.

Jeremy Corbyn, leder for det engelske arbeiderpartiet Labour Party oppfordrer statsminister Theresa May til å direkte henvende seg til Spanias statsminister Mariano Rajoy for å stoppe politivolden i Catalonia og finne en politisk løsning på krisen.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson sier til Reuters at de er bekymret for volden i Catalonia, men understreker at folkeavstemninga var ulovlig.

– Vi håper det skal roe seg, sier Johnson.

SISTE NYTT

Siste nytt