Hopp til innhold

Usbekere bak terrorangrep i flere storbyer

Shavkat Mirziyoyev, presidenten i Usbekistan, kondolerer og tilbyr bistand til etterforskning etter lastebilangrepet i New York tirsdag. Flere terrorangrep de siste årene er utført av usbekere.

Shavkat Mirziyoyev

KONDOLERER: Usbekistans president Shavkat Mirziyoyev sier landet vil bistå med all nødvendig hjelp i etterforskningen av at en usbeker kjørte en lastebil inn i en folkemengde i New York tirsdag.

Foto: Pavel Golovkin / AP

– Usbekistan står klar til å bistå med all styrke og hjelp som trengs i etterforskningen av denne terrorhandlingen.

Dette sier Usbekistans president Shavkat Mirziyoyev onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mirziyoyev skal ha sendt ut kondolanser til president Donald Trump gjennom utenriksdepartementets hjemmesider.

Utsagnet kommer i kjølvannet av at usbekeren Sajfullo Habibullaevitsj Saipov tirsdag ettermiddag kjørte en lastebil inn på en sykkelsti i New York.

Åtte mennesker døde og tolv ble skadet.

APTOPIX Manhattan Shooting Sayfullo Saipov

DREPTE ÅTTE OG SKADET TOLV: 29 år gamle Sajfullo Habibullaevitsj Saipov omtales av flere amerikanske medier som gjerningsmannen bak lastebilangrepet i New York.

Foto: AP

Fra Tasjkent?

Nettstedet fergananews.com sier at deres korrespondent i den usbekiske hovedstaden Tasjkent har funnet fram til stedet der Sajfullo Saipov og hans familie bodde fram til 2006. Naboer som journalisten har snakket med beskriver familien, som foruten Sajfullo Saidov bestod av mor, far og tre søstre, som moderne og verdensvante.

Saipov skal ikke ha vist noen interesse for å gå å moskeen. Familien flyttet fra denne leiligheten i 2006. Nettstedet republic skriver at Saipov en periode skal ha oppholdt seg i den kirgisiske byen Osj, men dette blir avvist av andre som har kommentert disse opplysningene.

Mannen som utførte terrorangrepet i St. Petersburg 3. april 2017, Akhbarzjon Dzjalilov var etnisk uzbeker fra denne byen, som like like ved grensen mellom Kirgisistan og Usbekistan.

Sajfullo Saipov kom til USA i 2010 og giftet seg i 2013 med Nozime Odilova, også hun fra Tasjkent i Usbekistan. De to skal ha minst to barn sammen.

Flere usbekiske terrorangrep

I flere terrorangrep de siste årene har usbekere blitt identifisert som gjerningsmenn bak handlingene.

Usbekistan var en av de fattigste republikkene i Sovjetunionen, og etter unionens fall i 1991 er landet blitt styrt av undertrykkende regimer, og det ble for noen dannet en grobunn for radikal islamisering.

Under kommer noen av de største terrorangrepene de siste årene hvor usbekere har vært innblandet.

New York: Lastebilangrep

Tirsdag ettermiddag kjørte en lastebil ned flere personer på en travel sykkelsti på Lower Manhattan i New York. Åtte mennesker døde og minst tolv mennesker ble skadet i angrepet.

Flere amerikanske medier siterer anonyme politikilder på at gjerningsmannen er 29 år gamle Sayfullo Saipov. Saipov skal ha kommet til USA fra Usbekistan i 2010, hvor han har fått oppholdstillatelse gjennom «green card-ordningen».

Foreløpig har politiet ikke avklart om dette er terror, men New Yorks borgermester Bill de Blasio omtaler hendelsen som «et feigt og kaldblodig terrorangrep.»

Stockholm: Lastebilangrep

7. april 2017 kjørte 39 år gamle Rakhmat Akilov en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm. Sikkerhetstjenesten i Usbekistan skal før angrepet ha advart Sverige mot Akilov via et annet vestlig land.

Rakhmat Akilov

39 år gamle Rakhmat Akilov har erkjent at han kjørte en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm i april 2017. Han drepte fire mennesker.

Akilov skal ha blitt rekruttert til IS etter at han forlot Usbekistan og flyttet til Sverige i 2014.

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo har ikke kommentert påstandene, men har bekreftet at de kjente til gjerningsmannen.

Fem mennesker ble drept og flere skadet i angrepet.

St. Petersburg: Selvmordsbombe på metrostasjon

RUSSIA-ATTACK-METRO-BLAST

Dette er et bilde av selvmordsbomberen i St. Petersburg, Akhbarzjon Dzjalilov, hentet fra en russisk internettside.

Foto: - / AFP

3. april 2017 sprengte 22 år gamle Akhbarzjon Dzjalilov seg selv i luften på en metrostasjon i St. Petersburg. Dzjalilov var etnisk usbeker fra byen Osj, var russisk statsborger og hadde bodd i landet siden 2011.

Flere enn Dzjalilov skal ha vært involvert i terrorangrepet, der 14 mennesker døde og 50 ble skadet.

Istanbul: Skyting på nattklubb

Nyttårsaften 2016 skjøt Abdulkadir Masharipov rundt seg på nattklubben Reina i Istanbul. 39 mennesker ble drept og 69 ble såret i angrepet.

Masharipov er usbekisk statsborger og skal ha tatt seg inn i Tyrkia i januar 2016. Selv forklarte han at angrepet ble utført gjennom ekstremistgruppen IS.

De påtok seg også skylden for angrepet, som de mener var hevn for Tyrkias militære involvering i Syria.

Kort tid etter pågripelsen publiserte tyrkisk myndigheter bilder av Masharipov, tydelig forslått og blodig. Dette skapte reaksjoner i blant annet menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Selfievideo av antatt gjerningsmann etter terrorangrep mot nattklubb i Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter mener Abdulkadir Masharipov fikk trening i Afghanistan og at han er «en godt trent terrorist». Her filmet han seg selv etter angrepet på nattklubben.

Istanbul: Selvmordsbombe på flyplass

28. juni 2016 sprengte tre selvmordsbombere seg selv i luften på Istanbuls hovedflyplass Atatürk. 44 mennesker ble drept og rundt 240 ble såret i angrepet.

Selvmordsbomberne var fra Usbekistan, Kirgisistan og Russland. I alt ble 37 mennesker pågrepet i forbindelse med angrepet, og flere bevis tyder på at det var IS som stod bak angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Skuldar Russland for å ha sprengt viktig demning

Ukraina hevdar at russiske styrkar har sprengt Kakhovka-demninga i Kherson-regionen natt til tysdag. Demninga ligg på Dnepr-elva.