Hopp til innhold

Usbekistans diktator Islam Karimov er død

Etter mye forvirring, bekrefter Usbekistans statlige fjernsyn at president Islam Karimov er død.

Fredag kveld ble det bekreftet på usbekisk TV at den 78 år gamle diktatoren er død.

STYRTE MED JERNHÅND: Usbekistans diktator gjennom 27 år er død.

Rykter om Karimovs død har versert i flere dager. Dødsfallet er tidligere bekreftet av ulike diplomater, og tyrkiske myndigheter, men fra de offisielle myndighetene i Usbekistan var det lenge tyst.

Fredag ettermiddag kom det motstridende meldinger om presidenten var død eller ikke. Det russiske nyhetsbyrået sendte først ut en nyhetsmelding om at Karimov var død, men trakk senere nyhetsmeldinga tilbake.

Først fredag kveld bekreftet Usbekistans regjering at Karimov skal begraves i Samarkand lørdag. Enda litt senere bekreftet det statlige fjernsynet i Usbekistan at Islam Karimov er død.

Forbereder begravelsen

I flere dager har det pågått forberedelser til presidentens begravelse.

Torsdag skal myndighetene i Usbekistan ha beordret arbeidere ut for å gjøre rent i gatene i Karimovs hjemby, Samarkand.

Ifølge Usbekistan-kjenner, Erika Fatland, er det ganske typisk for autoritære regimer at man holder dødsfallet hemmelig over lengre tid.

Satt opp ekstratog

Ifølge kilder som NRK har vært i kontakt med, så er det satt opp ekstratog for diplomater fra hovedstaden Tasjkent til Karimovs hjemby Samarkand, noe som tyder på at det er der en begravelse av den usbekiske presidenten skal skje.

Flyplassen i Samarkand skal også ifølge Reuters være stengt lørdag for ordinær rutetrafikk og vil bare ta imot spesielle charterfly.

Ifølge nyhetsbyrået Ap så reiser den afghanske presidenten Ashraf Ghani til Usbekistan lørdag for å delta i Karimovs begravelse og statsministeren Kirgisistan er også invitert til å delta i begravelsen.

Norge sender ingen til begravelsen

Etter det NRK kjenner til kommer Norge ikke til å sende noen representanter til en mulig begravelse.

Norge har ingen ambassade i Usbekistan og kontakten med landet skjøtes nå av en diplomat med base i Oslo. Norge hadde fram til i sommer en ambassade i Kasakhstan som dekket Sentral-Asia minus Usbekistan.

Usbekiske myndigheter ønsket ikke at landet skulle dekkes fra et av de andre landene i regionen. Derfor har den norske ambassaden i Moskva helt fram til i sommer hatt ansvaret for Usbekistan. Men etter det NRK får opplyst ved den norske ambassaden i Moskva så har kontakten mellom Norge og Usbekistan vært på ert svært beskjedent nivå.

Skal ha kokt fanger

Regimet i Usbekistan har siden frigjøringen fra Sovjetunionen blitt styrt med jernhånd av presidenten.

I 27 år regjerte han landet ved å knuse all form for opposisjon. I fjor ble han gjenvalgt med 90 % av stemmene.

Inspektører får ikke slippe inn i landet. Det samme gjelder utenlandsk presse.

Det er likevel blitt dokumentert at det foregår tortur i landet, blant annet er det dokumentert at innsatte har blitt torturert gjennom koking, ifølge Human Rights Watch.

Eksperter frykter et maktskifte vil gjøre et av verdens verste diktaturer enda verre.

SISTE NYTT

Siste nytt