Karadžić: – Jeg burde få belønning

Den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadžić hevdet at han gjorde alt han kunne for å unngå krigen i tidligere Jugoslavia, som kostet over 200.000 mennesker livet.

Radovan Karadzic

– GJORDE ALT FOR Å UNNGÅ KRIG: Karadžić er en av de tre som regnes for å være hjernene bak Balkan-krigen, og som har blitt stilt for den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Reuters

– Jeg burde få belønning for alle de gode tingene jeg gjorde, sa Karadžić, da han åpnet sin forsvarstale i krigsforbryterdomstolen tirsdag.

Karadžić står tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser mot menneskeheten under krigen på Balkan på 1990-tallet.

Fra vitneboksen beskrev den tidligere bosnisk-serbiske lederen seg selv som en «mild og tolerant mann».

– Jeg gjorde alt som som overhodet er mulig for et menneske for å unngå krig og menneskelig lidelse, fortsatte han,

Sin egen advokat

Den omfattende rettssaken mot ham har holdt på siden oktober 2009, med noen pauser.

Tirsdag var det klart for at Karadžić kunne begynne på sitt forsvar, som er ventet å vare i fire timer. Han har nektet å ha forsvarer, og ønsker selv å forhøre vitnene under rettssaken.

– Jeg erklærte flere ganger ensidig våpenhvile og militær tilbakeholdenhet. Og jeg stanset hæren vår mange ganger da de var i ferd med å vinne, sa Karadžić .

Domstolen har gitt ham 300 timer til å fremme sin sak, og Karadzic sier han vil kalle inn 300 vitner, blant dem Hellas' president Karolos Papoulias, som var utenriksminister i Hellas da krigen i Bosnia raste.

Rettssak i tre år

Opprinnelig er 67-årigen tiltalt for 11 punkter, blant annet for massakren i Srebrenica i 1995, der 8000 bosnisk-muslimske gutter og menn ble drept.

Dette var den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. Gjennom flere dager drepte bosnisk-serbiske styrker systematisk tusenvis av muslimske ofre.

Selv om Karadžić ikke benekter at drapene fant sted, har han hele tida nektet for at det foregikk i så stor skala. Han har også hevdet at han ikke visste at mange av fangene ble drept.

I juni i år frafalt imidlertid retten ett av punktene, som omhandler folkemord mot muslimer og kroater i syv konkrete kommuner i Bosnia og Hercegovina.

Nekter skyld på alle punkter

Den 67 år gamle tidligere presidenten i den bosnisk-serbiske statsdannelsen Republika Srpska, er i de gjenværende ti tiltalepunktene anklaget for folkemord, fordrivelse, utryddelse, mord, deportering, tortur, ulovlige angrep på sivile, kidnapping og «andre umenneskelige handlinger» under krigen i Bosnia og Hercegovina.

I tillegg til Srebrenica-massakren er Karadžićogså tiltalt for å ha ansvaret for den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo, der over 10.000 mennesker ble drept mellom 1992 og 1995.

Han er også tiltalt for å ha tatt FN-observatører til gisler og brukt dem som levende skjold under Natos bombing i mai og juni 1995.

Karadžić nekter skyld på alle punkter.

Han risikerer livsvarig fengsel om han blir funnet skyldig i folkemord.

Over 200.000 mennesker ble drept i Bosnia og Hercegovina under krigen.

  • (SE VIDEO: Artikkelen fortsetter under)
Video Menn bakbundet i Srebrenica

Nederlansk FN-soldat forteller om inntoget i Srebrenica

Pågrepet etter 13 år på rømmen

Karadžić ble pågrepet i 2008, og utlevert til krigsforbryterdomstolen etter 13 år på rømmen.

Ifølge USAs tidligere fredsmekler på Balkan, Richard Holbrook, er Karadžić «Europas Osama bin Laden.»

– Han var den fremste arkitekten bak den etniske rensingen. I mine øyne var han verre enn tidligere president Slobodan Milosevic, og han var blitt en slags Robin Hood-figur for de bosniske serberne, uttalte den tidligere fredsmekleren, dnyheten om at Karadžić var pågrepet var kjent.

Holbrook kalte pågripelsen en historisk hendelse og mener at Serbia med denne tok et langt steg i retning Vesten.

SISTE NYTT

Siste nytt