Kapteinen fri, pirater skutt

«Maersk Alabama»-kapteinen Richard Phillips har kommet seg løs fra gisseltakerne. Tre av de fire somaliske piratene er skutt og drept.

Richard Phillips

Dette bildet er tatt av Richard Phillips like etter at han kom seg ut av fangenskapet til de somaliske piratene. Til venstre: Frank Castellano, som er øverstkommanderende på krigsskipet «USS Bainbridge»

Foto: U.S. Navy / AP

Den amerikanske kapteinen ble tatt til fange av pirater og tvunget med i en livbåt utenfor kysten av Somalia onsdag. Men like før klokken 1830, norsk tid søndag, ble han fri.

Phillips skal være uskadd og i god form, og han ble plukket opp av amerikanske styrker og plassert ombord på «USS Bainbridge», som er et av to krigsskip USA har i området.

- I ferd med å bli drept

Han kom seg løs etter at tre pirater ble drept i en kort skuddveksling med amerikanske styrker.

Amerikanerne skjøt somalierne fordi de mente det så ut som at Phillips var i ferd med å bli henrettet.

- De pekte med sine AK-47-gevær mot Phillips, sier sjefen for den amerikanske marines hovedkommando, William Gortney, ifølge Reuters.

Ordren om at amerikanske styrker kunne skyte for å drepe, kom fra president Barack Obama.

En fjerde pirat er pågrepet og satt i varetekt. NTB skriver at justisdepartementet i Washington vurderer å stille mannen for retten i USA.

Ifølge CNN valgte denne fjerde piraten å hoppe over bord og overgi seg etter at amerikanske styrker hadde skutt varselskudd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USS Bainbridge

Kaptein Richard Phillips ble reddet ombord på den amerikanske destroyeren «USS Bainbridge».

Foto: Paul Farley / AFP

Obama fornøyd

President Barack Obama sier at han er meget fornøyd med utfallet.

- Kapteinens sikkerhet har vært vårt hovedfokus, og dette er en stor lettelse for både hans familie og mannskap, sier Obama, som lover å kjempe mot piratvirksomhet utenfor kysten av Somalia.

Også somaliske myndigheter hyller aksjonen.

- Vi er veldig begeistret for både aksjonen og utfallet. Det viser at verden ikke aksepterer kriminalitet, sier utenriksminister Mohamed Abdullahi Omaar til Reuters.

«Maersk Alabama» ligger til kai i Mombasa, og mannskapet er i gledesrus etter at de fikk beskjed om at kapteinen deres er uskadd og i sikkerhet. Mannskaper sendte opp fyrverkeri, heiset flagget og jublet av glede da de fikk nyheten.

- Vi er veldig glade, han er en helt, sier et mannskapsmedlem til Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jublende mannskaper på «Maersk Alabama»

Mannskaper på «Maersk Alabama» jubler over nyheten om at Phillips er fri.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Tatt som gissel etter angrep

Det amerikanske mannskapet på skipet fra det danske rederiet Mærsk, ble angrepet av pirater onsdag. De vant tilbake kontrollen over skipet, men piratene kom seg avgårde i en livbåt med kapteinen Phillips som gissel.

Skipet var på vei til den kenyanske havnebyen Mombsa og var lastet med nødhjelpsvarer fra Verdens matvareprogram.

Phillips prøvde å rømme fra livbåten til piratene ved å hoppe over bord og svømme unna, men han ble raskt innhentet. Flere amerikanske krigsskip og helikoptere har vært involvert i jakten på piratene.

De fire kaprerne har krevd to millioner dollar i løsepenger og garantier for fritt leide, ifølge AFP.

Les mer: Intensiverer jakten på sjørøverne

Maersk

«Maersk Alabama» var lastet med varer fra Verdens matvareprogram.

Foto: Ho / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt