NRK Meny
Normal

Intensiverer jakten på sjørøverne

Amerikanske helikopter har i dag fløyet over kystområdene i Somalia og krigsskip vil hindre livbåten med gisselet i å nå fram til fastlandet hvor det vil være lettere å gjemme seg.

Besetning på Maewrsk Alabama møter pressen i Mombasa.
Foto: Antony Njuguna / REUTERS

Resten av mannskapet på "Maersk Alabama" forteller sine historier til pressen i dag.

Det er tre amerikanske krigsskip, inkludert jageren USS "Bainbridge", i området hvor livbåten driver mot kysten.

Et eller to helikoptre sirklet i dag i luften over kystområdene i en halv time i nærheten av Haradheere havn.

Lokalbefolkning i området var redd for å bli angrepet med bomber.

Forhandlinger brutt

Forhandlingene mellom de somaliske sjørøverne og amerikanerne brøt sammen i natt, etter at USA insisterte på at sjørøverne måtte arresteres.

Jageren USS Bainbridge

Jageren USS Bainbridge er et av tre amerikanske krigsskip i tillegg til to helikkoptre som opererer utenfor kysten av Somalia for å få frigitt kaptein Richard Phillips.

Foto: Paul Farley / AFP

Kaptein Richard Philips har vært holdt som gissel på en livbåt siden onsdag da skipet hans ble kapret av sjørøvere .

Ifølge somaliske kilder skriver New York Times at forhandlingene med en gruppe somaliere som mellommenn kollapset etter at sjørøverne skjøt mot en liten amerikansk båt som prøvde å nærme seg livbåten.

Sjørøverne advarer te amerikanerne mot maktbruk for å befri Philips, og truer med at det ville ende i katastrofe.

De fire kaprerne krever to millioner dollar i løsepenger og garantier for fritt leide, ifølge AFP.

- Kaprerne kan bare stanses på land. Det er en tragedie at det har gått så langt, men det beviser klart og kategorisk at denne type saker må løses på fastlandet, sier Somalias utenriksminister Mohamed Abdullahi Omaar til Reuters.

Saken fortsetter under bildet:

Pirater utenfor Somalia
Foto: AP Photo/ECPAD-French Defense Ministry / AP

Økt oppmerksomhet

Kaprerhendelsene de siste dagene har ført til økt internasjonal oppmerksomhet om det voksende problemet i trafikkerte skipsleiene i Adenbukta og det indiske hav.

Phillips er bare en av rundt 270 gisler fra ulike deler av verden som har blitt holdt fanget av sjørøvere de siste årene.

I går ankom båten som Phillips er kaptein på, "Maersk Alabama", havnen i Mombasa i Kenya. Nå begynner de første førstehåndsberetningene om dramatikken rundt kapringen å komme.

- Han er en helt

– Kapteinens overga seg i bytte for sikkerhet for mannskapet og skipet og reddet livet vårt. Han er en helt, sier besetningsmedlemmet Ken Quinn.

Besetningsmedlemmer skildrer hvordan kaprerne ubemerket tok seg inn på skipet.

- De kom inn fra akterspeilet med kroker og rep i hendene mens det skjøt i lufta, sier Reza som var den første som oppdaget kaprerne.

Reza ledet en av kaprerne til maskinrommet, der stakk han ham i hånda med en isøks og bandt ham. Historien stemmer overens med opplysningen om at en av sjørøverne ble tatt som gissel. Han ble senere frigitt i det som skulle være en byttehandel mot kaptein Phillips, men kapteinen ble aldri frigitt tilbake.

Prøvde å svømme vekk

Etter at kaprerne var kommet om bord, sa kaptein Phillips at besetningen skulle lukke seg inne i kabinen mens han selv overga seg.

Philips prøvde i går å rømme fra livbåten hvor han ble holdt fanget ved å kaste seg i sjøen og forsøke å svømme over til et amerikansk fartøy, men han kom ikke langt før han ble innhentet av kaprerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt