NRK Meny
Normal

Kan være smittet av zika-virus uten å vite det

Alle personer som har vært i land med zikautbrudd kan være i smittefare, melder helsemyndighetene i USA. Man kan være syk selv om symptomene uteblir.

US-MIAMI-BEACH-SPRAYS-TO-COMBAT-ZIKA-VIRUS-CARRYING-MOSQUITOES

KJEMPER MOT ZIKA: Amerikanske helsemyndigheter fortsetter kampen mot zikaviruset etter enda flere påviste tilfeller den siste uken. Så langt er over 10.000 amerikanere smittet.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Amerikanske helsemyndigheter har påvist det første tilfellet av zika der en person uten symptomer på sykdommen var smittet, skriver The Guardian.

Det kommer frem i en fersk rapport fra Maryland. En mann som dro til Den dominikanske republikk ble verken syk under, på, eller etter reisen. Likevel var han smittebærer av viruset uten å vite det, og smittet sin kvinnelige partner med zika.

Det er første gang. I de andre 21 tilfellene i USA der zika har smittet seksuelt, ble viruset spredt av personer som allerede hadde symptomer på sykdommen.

ZIKA OG MIKROKEFALI

Mikrokefali gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne. WHO har slått fast at det er Zikaviruset som forårsaker tilstanden.

Foto: Felipe Dana / Ap

Ber om beskyttet samleie

Tusenvis av gravide i Nord – og Sør-Amerika har blitt smittet av viruset som kan gi den alvorlige fosterskaden mikrokefali, som er en tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Viruset har spredt seg til Sørøst-Asia, Afrika og øyer i Stillehavet. Også personer i Norge har blitt smittet, men folkehelseinstituttet opplyser at ingen av dem er gravide.

Mens helsemyndighetene i USA tidligere i år frarådet gravide eller par som planla å få barn å reise til zikautsatte områder, rådes nå alle som reiser til områder med pågående utbrudd av zika til å gjøre sitt for å unngå smitte.

Sexpartnere rådes til å ha beskyttet sex i minst to måneder etter at partneren har kommet hjem fra et område med zikautbrudd, selv hvis man ikke har symptomer. De med symptomer på zika rådes til å benytte kondom i et halvt år.

Zika-mygg

Zikavirus overføres i hovedsak med mygg, men også via samleie.

Foto: Felipe Dana / Ap

Får nevrologisk sykdom

De nyeste studiene av sykdommen tegner et dystrere bilde av epidemien enn tidligere. Zikaviruset som først ble ansett for å være av den milde sorten, har nylig vist seg å ramme mer enn bare nyfødte.

På Puerto Rico har et titalls personer fått Guillain-Barré-syndrom som følge av viruset. Personene har blitt gradvis svakere i bein og armer og fått lammelser flere steder på kroppen. Også andre land med zikautbrudd rapporterer om smittede som utvikler Guillain-Barré-syndrom.

Ingen kur

Så langt finnes ingen vaksine mot zikafeber eller spesifikk medisinsk behandling mot sykdommen. Beskyttelse mot myggstikk er det viktigste forebyggende tiltaket.

Den store spredningen i Latin-Amerika det siste halvåret har ført til at det har vært en kraftig økning i antall kvinner som vil ta abort. Bare i Brasil er antallet mer enn doblet etter at Zikaviruset ble kjent i fjor høst.

Verdens helseorganisasjon kaller epidemien en internasjonal krise.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt