Setter inn muterte mygg i kampen mot Zika

Amerikanske helsemyndigheter har gitt grønt lys for å undersøke om genmodifiserte mygg kan redusere spredningen av Zikaviruset.

Mygg med Zika

MODIFISERT: Et amerikansk selskap har dyrket fram en mygg som dør før den rekker å formere seg.

Foto: Andre Penner / Ap

Laboratoriemyggen er endret slik at avkommet dens dør før de rekker å formere seg.

Håpet er at den skal pare seg med den lokale myggbestanden som er bærere av viruset.

Forsøket skal ifølge Reuters utføres i Florida som er den første amerikanske delstaten hvor viruset spres av lokale mygg.

Så langt er det registrert 16 tilfeller og myndighetene teppelagt store områder med insektmiddel i håp om å få ned bestanden.

Forsøket skal etter planen settes i gang i Key Haven i Florida i november.

Tidligere forsøk i Brasil, Panama og på Caymanøyene har ført til en nedgang i myggpopulasjonen på mer enn 90 prosent, ifølge selskapet Oxitec som står bak forsøket.

– Føler seg som prøvekaniner

Men forsøket mottas ikke med like stor entusiasme blant alle som bor i Key Haven.

På hageflekkene i Key Haven har enkelte satt opp plakater hvor de gir uttrykk for at de ikke støtter eksperimentet.

– Mange er redde, sier Kathryn Watkins i en av motstandsgruppene som forsøker å bli innvalgt i styret for myggkontroll i Florida.

– Den genmodifiserte hannmyggen må pare seg med hunnmygg. Hunnmyggen må bite oss for å kunne legge egg. De bruker oss i dette eksperimentet uten vår tillatelse, sier Watkins til Reuters.

Farlig for fostre

Zika-utbruddet er definert som en global helsekatastrofe av Verdens helseorganisasjon. Verst rammet er flere land i Sør-Amerika, men også det sørlige USA har altså påvist forekomster av myggarten aedes agypti som kan være bærer av flere alvorlige sykdommer som gulfeber og denguefeber.

Zikaviruset er ufarlig for friske mennesker, men helsemyndighetene tror det er en sammenheng mellom viruset og misdannelser hos nyfødte.

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber i landet.

I Norge har en håndfull kvinner fått påvist smitte fra viruset.

SISTE NYTT

Siste nytt