Gravide får avbestille charterreiser til zika-land

Turoperatører tilbyr nå gratis avbestilling og ombooking til gravide som har bestilt feriereiser til land hvor det er påvist zika-virus. Samtidig melder reisebyråene om ubetydelig endring i reisemønsteret til tross for at WHO har slått global zika-alarm.

gardermoen

REISER SOM FØR: Turoperatørene merker forløpig ingen endring i nordmenns reisemønster etter at Verdens Helseorganisasjon slo global alarm om spredning av zikavirus.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi ønsker jo selvfølgelig ikke at noen skal være redde for å reise på ferie med oss. Dersom man er gravid og kjenner på dette så oppfordrer vi til å ta direkte kontakt med oss, så skal vi selvfølgelig gjøre det vi kan for å hjelpe, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

– Betyr det at gravide kan booke om, utsette reisen og få tilbake pengene?

– Ja, de kan avbestille eller endre reisen uten kostnad, bekrefter Rivera.

Laster Twitter-innhold

Flyselskap gir pengene tilbake

Star Tour har også endret premissene for reisende som er gravide før avreise.

– Hvis du er gravid og skal til et land hvor det er snakk om spredning av zikavirus, kan de få booke om til et annet reisemål, sier informasjonssjef i TUI Nordic, Mathias Bergendahl. Selskapet tilbyr reiser fra nordiske land med Star Tour, Fritidsresor, Finnmatkat.

Charterselskapet Ving tillater også avbestillinger til zika-rammede områder.

For få dager siden kunngjorde SAS Norge at de vil gi gravide kunder pengene tilbake dersom de avbestiller reiser til reisemål med zikasmitte. Tilbudet gjelder også der selskapet bare flyr en del av ruten. Norwegian tillater også avbestillinger.

flyplass
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ingen endring i reisemønsteret

Til tross for at Verdens Helseorganisasjon har slått global alarm, er det foreløpig lite som tyder på at nordmenn vil legge om sine ferievaner.

– Vi merker ingen spesielle endringer i reisemønsteret. Hos oss er det i hovedsak langdistansereiser østover og til Kanariøyene som er størst i vinterhalvåret. Hellas, Kroatia, Bulgaria og Spania topper listene i sommersesongen, forteller Beatriz Rivera i Apollo.

Hverken Star Tour, Fritidsresor eller Finnmatkat har registrert bevegelser i kundeatferd når det gjelder hvilke reiser som etterspørres. De tilbyr reiser til Karibia, Jamaica, Den dominikanske republikk, Mexico og Kapp Verde som alle har registrert smittetilfeller av zikavirus.

flyplass gardermoen

UPÅVIRKET AV ZIKAVIRUS: Nordmenn bestiller fortsatt feriereiser som normalt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Reisebyrå endrer ikke reisemål

– Vi har ingen planer om å endre våre destinasjoner, og vi har ikke sett noen direkte forandringer i reisemønsteret. De fleste kunder kontakter folkehelsemyndighetene før de kommer til oss. Vi følger jo de samme anbefalingene som Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet gir, sier informasjonssjef i TUI Nordic, Mathias Bergendahl.

Amerikanske helsemyndigheter advarer gravide kvinner mot å reise til 14 land og områder i Latin-Amerika på grunn av utbrudd av zikafeber. Kvinner som prøver å bli gravide oppfordres til å konsultere lege før avreise.

Reiserådet gjelder for Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela og Puerto Rico.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger