NRK Meny
Normal

– Sverige er i tetsjiktet i Europa

Sveriges økonomi er i kraftig bedring, viser nye prognoser. Det gir finansminister Anders Borg mer penger til nye reformer, og regjeringen et trumfkort i valgkampen.

Sveriges finansminister Anders Borg

Finansminister Anders Borg kan få drøye 10 milliarder kroner til nye reformer i 2011, tror koalisjonsregjeringen. Årsaken er sterkere vekst i økonomien enn forventet.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / SCANPIX

– Vi ser en sterkt vekst. Sifrene er så sterke at man nesten vil holde litt avstand til dem. Sverige tilhører tetsjiktet i Europa, mener Borg ifølge SVT.

Veksten i Sveriges BNP blir i år på 4,5 prosent, ifølge en fersk prognose fra koalisjonsregjeringen. Den forrige prognosen, fra juni i år, viste en økning på 3,3 prosent.

For 2011 viser prognosen en vekst i BNP på 4,0 prosent. Tidligere anslag var på 3,8 prosent vekst.

– Vi gjør er en skikkelig oppjustering, sa Borg på en pressekonferanse på Harpsund i dag, ifølge nyhetsbyrået TT.

LES OGSÅ: Reinfeldt lover skattelette
LES OGSÅ: Varsler lavere vekst i Sverige

10 mrd. til reformer

Borg regner med at overskuddet i statsfinansene blir på opp mot 100 milliarder svenske kroner i 2014. Veksten skal samtidig bli høyere de nærmeste årene, og arbeidsledigheten lavere, enn hva regjeringen tidligere har trodd.

Finansministeren kan dermed få drøye 10 milliarder kroner til nye reformer i 2011, tror koalisjonsregjeringen. Senere i perioden kan dette handlingsrommet bli større.

Da vil Borg i så fall prioritere velferd, for å minske effektene av den økonomiske krisen.

Finansministeren ønsker også å satse på arbeidsmarkedet, på styrking av Sverige som kunnskapsnasjon og på å bekjempe klimatrusselen.

Kan bli trumfkort

Prognosen viser en arbeidsledighet på 8,5 prosent i 2010 og 8,0 prosent i 2011, bedre enn tidligere prognoser fra regjeringen. Også sysselsettingen skal stige, med 1,0 prosent i 2010 og 1,3 prosent i 2011.

De positive prognosene kan gi regjeringen god drahjelp frem mot Riksdagsvalget i september. Sverige har hatt en relativt rask vei ut av finanskrisen, men Borg sier faren ennå ikke er over for den svenske økonomien.

– Vi har fortsatt alvorlige risikomomenter i økonomien. Det gjelder først og fremst de statsfinansielle problemene i Sør-Europa og risikoen for en generelt verre situasjon i verdensøkonomien, fremfor alt i USA, uttalte Borg fredag.

De siste meningsmålingene viser at Socialdemokraterna og partiets støttespillere i den rødgrønne opposisjonen ikke truer den konservative koalisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt