Hopp til innhold

Kan avdekke alzheimer 20 år før symptomene kommer

Forskere har funnet en ny metode for å diagnostisere alzheimer. Det er et veldig stort fremskritt, ifølge norsk ekspert.

Alzheimer Blood Test

NYE STUDIER: Forsker Nicolas Barthelemy jobber med en ny metode for diagnostisering av Alzheimers sykdom i laboratorium i Missouri, USA.

Foto: Huy Mach / AP

Nye studier har funnet en ny metode for å gi pasienter alzheimerdiagnose. Det fører forskningen nærmere i jakten etter en kur.

Studiene ble lagt frem på en internasjonal konferanse i Chicago tirsdag denne uken. Det er forskergrupper fra Sverige og USA som står bak.

Måler proteinet tau

Alzheimer er den vanligste formen for demens. Den oppstår blant annet av at det såkalte tau-proteinet floker seg i hjernen.

For å stille en sikker diagnose kan man måle nivået av dette proteinet. Dette har lenge vært gjort gjennom undersøkelse av ryggmargsvæsken.

Skanning av hjernen har vært en annen utbredt metode.

Ved å gjøre slike målinger er det mulig å oppdage endringer i hjernen så lenge som 20 år før en pasient får symptomer sykdommen.

Disse metodene er likevel svært dyre og kompliserte.

alzheimers sykdom

I HJERNEN: Alzheimers sykdom oppstår ved forandringer i hjernen. Proteinet betaamyloid danner senile plakk (vist i brunt) og proteinet tau floker seg (vist i blått).

Foto: National Institute on Aging, NIH.

Blodprøve

Forskere har nå funnet ut at det er mulig å måle nivået av tau med en enkel blodprøve.

– Det er et veldig stort fremskritt, sier psykiater Dag Årsland ved Stavanger Universitetssykehus og King’s College London.

Han er blant landets fremste eksperter på alzheimer.

Årsland forklarer at den nye metoden gjør det enklere og billigere å stille en sikker diagnose. Den gjør at man også kan teste raskere, og bredere i befolkningen.

Metoden gjør det også enklere å skille alzheimer fra andre demensdiagnoser, ifølge en pressemelding.

Dag Årsland

FREMSKRITT: Psykiater Dag Årsland forsker på demens i Norge. Han sier de nye funnene er et stort fremskritt i forskningen.

Foto: Svein G Lunde

Kan bli tatt i bruk innen få år

Metoden er fremdeles kun i laboratoriet, og det trengs mer forskning for at den kan bli tatt i bruk. Flere internasjonale eksperter er positive til de nye funnene.

– Dette er veldig interessant og ikke hva vi hadde forutsett for fem år siden, sier John Hardy, professor i nevrovitenskap ved UCL.

Årsland sier at forskningen er robust. Han tror blodprøving kan bli tatt i bruk på pasienter innen et par år.

Han forteller at metoden vil være bedre for både pasienter og helsepersonell.

I dag må medisinske undersøkelser gjøres av spesialister. Med den aktuelle metoden kan man ta en blodprøve hos fastlegen. Prøven kan deretter bli analysert i et laboratorium.

– Fastlegen kan gjøre mer for å stille diagnose. Så kan man henvise videre til spesialister ved behov, sier Årsland.

Alzheimer Blood Test

NY FORSKNING: Nye studier ble lagt frem i Chicago i USA denne uken. Forskere har funnet ut en metode for å diagnostiseres alzheimer gjennom en blodprøve.

Foto: Huy Mach / AP

Norsk forskning

70.000 nordmenn lider av demens, ifølge tall fra 2019. Av disse er rundt 60 prosent alzheimerpasienter.

I februar 2019 hevdet en gruppe norske forskere å nærme seg et gjennombrudd i kampen mot alzheimer.

SISTE NYTT

Siste nytt