Hopp til innhold

Norske forskere tror på Alzheimer-gjennombrudd

Om noen år kan sunn mat kombinert med en tablett bremse utviklingen av Alzheimers sykdom. Norske forskere er med på laget som etter tretti års forskning kan ha fått et gjennombrudd i kampen mot Alzheimer.

Hilde Loge Nilsen på laboratoriet på A-hus

Hilde Loge Nilsen på laboratoriet på A-hus

Foto: Ketil Kern / NRK

– Men det er fortsatt et stykke igjen før vi har en kur, sier professor Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus. Hun er en av de norske forskerne bak studien.

Den ble publisert i tidsskriftet Nature i dag, og du kan lese den her.

Stanser Alzheimer

Her hjemme er det Nilsens kollega, Evandro F. Fang, som dro det hele i gang i tett samarbeid med forskere fra USA, Storbritannia, Danmark og Kreta.

Gjennom forsøk på rundormer og mus som de har fulgt gjennom et helt livsløp, og på celler fra mennesker som er rammet av Alzheimer, har de klart å stanse utviklingen av sykdommer i hjernen.

Forskerne har funnet ut at cellene hos Alzheimer-pasienter ikke klarer å kvitte seg med nok avfallsstoffer. Det rammer stoffskiftet og fører til at hjerneceller dør. Ved å tilføre kjente stoffer, blant annet fra granateple, begynner imidlertid cellene å rense seg selv igjen. På den måten kan utviklingen av Alzheimers sykdom stanses.

Tror på gjennombrudd

Det er forsket på Alzheimer i tretti år. Loge Nilsen mener de nå er nær et gjennombrudd.

– Vi har klart å påvirke utviklingen av Alzheimer. Mye av forskningen som er gjort hittil, har sannsynligvis angrepet sykdommen for sent i forløpet. Når det allerede er plakkdannelser i hjernen, er det trolig for sent å gjøre noe. Vi går inn mye tidligere ved å justere biokjemien i hjernen. Derfor mener vi at dette er et gjennombrudd.

Hilde Loge Nilsen på laboratoriet på A-hus

I framtiden er målet at fastlegen skal kunne sjekke mulig utvikling av Alzheimer ved å ta en blodprøve, slik at behandling for å hindre sykdomsutvikling kan bli satt inn i tide, sier professor Hilde Loge Nilsen.

Foto: Ketil Kern / NRK

Forskerne går nå videre med kliniske studier for å prøve ut funnene på mennesker. Det skjer i Danmark.

– Når får dere svaret?

– Om fem til ti år vet vi nok om stoffene som nå prøves ut har en effekt, sier hun.

Sunn mat og tabletter

Kostholdet er viktig, men ikke nok.

– Vi klarer ikke å få i oss høye nok doser av enkelte nøkkelstoffer bare ved å spise sunn mat. Derfor må vi supplere med tabletter for å hindre at avfallsstoffer i hjernen hoper seg opp, sier Loge Nilsen.

Heier på all forskning

Mellom 77.000 og 104.000 er rammet av demens i Norge, viser et anslag fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. 60-70 prosent av disse er Alzheimer-pasienter.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjonen for alle med demens og deres pårørende.

– Vi heier på all Alzheimer-forskning, og det som skjer her er spennende. Disse forskerne tråkker opp nye spor sammenlignet med tidligere forskning på området, sier foreningens forskningsleder, Anne Rita Øksengård.

Hun krysser fingre for at Alzheimer-gåten endelig kan bli løst.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT