Hopp til innhold

Økonom om ny skatt på Kypros: Dette er avansert sjørøveri

Økonom Erik S. Reinert kaller forslaget om den nye skatten for småsparere på Kypros for sjørøveri og mener at bankene heller bør gå konkurs.

protest Kypros

'Merkel stjal sparepengene mine' står det på en banner på Kypros. En politimann står ved siden og overvåker en protest som følge av den nye skatten.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Erik S. Reinert

Økonom Erik S. Reinert.

Foto: Jarle Vines / Creative Commons
Protest Kypros

En demonstrant holder opp en plakat hvor det står 'Europa er for folk, ikke for Tyskland'.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

– Det er et horribelt prinsipp å sende regningene også til dem som har tusen kroner i banken, sier økonom Erik S. Reinert om den foreslåtte bankavgiften på Kypros.

Kypros har utsatt avstemningen om en den kontroversielle bankavgiften til tirsdag.

Forslaget er at kyprioter må betale mellom 6,75 prosent for innskudd i banken på opp til 100.000 euro og 9,9 prosent for innskudd over dette.

Myndighetene i landet er nå i forhandlinger for å begrense omfanget ved å enten få småsparere til å betale lavere innskudd eller slippe å betale.

Reinert mener at bankene i altfor stor grad beskyttes, mens småsparere straffes.

– Bankene må ta regningen

– Dette er nytt i kapitalismen: Her er det som eier bankene som skal beskyttes for enhver pris. Nå er det ikke bare nasjoner og sysselsetting, som i Hellas, som skal ta støyten for finanssektorens uansvarlighet, nå skal det sendes en regning også til dem som har penger i banken.

Han sammenligner forslaget med sjørøveri.

– Det viser seg at den norsk-amerikanske økonomen Thorstein Veblen hadde rett: Kapitalismen manifesterer seg noen ganger som en avansert form for sjørøveri, sier Reinert.

Regningen bør bankene ta selv, ifølge Reinert.

– Det er bankene deres aksjonærer som først burde ta regningen, og de som har lånt penger til Kypros og kypriotiske banker.

– Finanssektoren i dag har frihet til å skape så mye penger de vil, låne dem ut til hvem de vil, og hvis noen ikke betaler kan de sende regningen til andre. Bankene bør imidlertid få lov å gå konkurs, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Demonstrasjon Kypros

Demonstrasjon på Kypros etter forslaget om den ekstra bankskatten.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

– Raider russisk skatteparadis

Mandag var russiske myndigheter ute å truet med å nekte å gi Kypros lån dersom forslaget gjennomføres.

– Vi hadde en avtale med våre kolleger i eurosonen om at vi skulle koordinere våre tiltak. Det viser seg at eurosonen besluttet å innføre en avgift på bankinnskudd uten å diskutere det med Russland, sa finansminister Anton Siluanov mandag.

Han la til at dette vil påvirke vurderingen av en mulig restrukturering av lån til Kypros.

EU har tidligere sagt at de forventer at Russland vil fornye et lån på 2,5 milliarder euro til Kypros og muligens også refinansiere lånet.

Reinert sier han forstår sinnet til russerne.

– Kypros er et skatteparadis. Det er interessant at Vestens skatteparadis Caymanøyene beskyttes, samtidig som at man nå raider Kypros som er russernes skatteparadis. Det er Ikke rart at Vladimir Putin anser dette som en del av EUs utenrikspolitikk. Han er sinna med full rett, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Demonstrasjoner viser sinne mot den nye bankskatten

Demonstrasjoner og plakater viser sinne mot den nye bankskatten.

Foto: Yiannis Kourtoglou / Afp

Må redde småsparerne

Ifølge Reinert alle andre land beskytter småsparere, og dette snur alle prinsipper på hodet.

– Å redde Kypros hadde kostet EU lite, men det er en del av Angela Merkels politikk å straffe lokalbefolkningen når det er bankene og politikere som har vært uansvarlige. Jeg synes i alle fall småsparerne må skjermes fremfor alt.

SISTE NYTT

Siste nytt