Journalist hevder at mange av de bortførte skolejentene i Nigeria er døde

De fleste av de over 100 skolejentene som fortsatt er savnet etter å ha blitt bortført i Nigeria for fire år siden, er døde, hevder nigeriansk journalist.

NIGERIA-UNREST-BOKOHARAM-KIDNAPPING

Bintu Bitrus er mor til en av de jentene fra Chibok som har vært savnet i fire år. Hun deltok under minnemarkeringen i går.

Foto: AUDU MARTE / AFP

Journalisten Ahmas Salkisa har vært involvert i forhandlinger med den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram. Nå hevder han at kun 15 av de 112 jentene som fortsatt er savnet, er i live.

Den nigerianske regjeringen sier at informasjonen ikke er kjent for dem.

I alt 276 skolejenter ble utsatt for bortføringen 14. april 2014. 57 av jentene greide å rømme like etter bortføringen, og flere andre ble senere løslatt.

Saken fikk stor oppmerksomhet verden over. Boko Haram har stått bak en rekke ligningene bortføringer, men skolejentene fra Chibok fikk en rekke vestlige politikere og kjendiser til å engasjere seg, blant annet Michelle Obama.

Netherlands World Press Photo

15 år gamle Falmata klarte å unnslippe Boko Harams fangenskap. Bildet vant en pris under Word Press Photo sist torsdag.

Foto: Adam Ferguson for The New York Times / AP

Minneseremoni i svart og hvitt

Lørdag var det nøyaktig fire år siden jentene forsvant, noe som ble markert med en stor marsj til skolen i delstaten Borno der jentene gikk. Mange av jentenes foreldre var blant de tusenvis av deltakerne.

Under minneseremonien var foreldrene som har fått døtrene sine tilbake, kledd i hvitt, mens de som fortsatt savner sine, var kledd i svart.

– Vi trenger å vite om våre døtre er levende eller døde. Hvis de er i live, la dem komme tilbake til oss. Hvis de er døde, la oss får vite det, så vi i det minste kan be for dem og komme gjennom denne sorgen, sa en av mødrene, Hannutu Faudu, til forsamlingen. Hun har ennå ikke fått sin datter Sarutu tilbake.

Ny kidnapping i februar

I februar slo Boko Haram nok en gang til mot skolejenter. 112 jenter og en gutt fra byen Dapchi ble kidnappet. Men i midten av mars ble alle unntatt seks sluppet løs.

FILES-NIGERIA-UNREST-BOKO-HARAM-KIDNAPPING

De løslatte skolejentene fra Dapchi venter de på å få møte Nigerias president, 23. mars i år.

Foto: PHILIP OJISUA / AFP

5 er døde og den eneste kristne jenta i gruppen holdes fortsatt fanget.

Les mer: – La ikke deres døtre gå på skole igjen

Presidenten lover hjelp

NIGERIA-POLITICS/BUHARI

Nigerias president, Muhammadu Buhari, under FNs hovedforsamling i fjor, 19. september 2017.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

President Muhammadu Buhari har lovet foreldrene fra Chibok at døtrene «aldri vil bli glemt eller overlatt til sin skjebne».

Løslatelsen av jentene som ble tatt i februar har gitt nytt håp. – Det bør gi dere fornyet tro på at ikke alt håp er ute, sa president Buhari i går.

– Vi har opplevd uventede tilbakeslag som følge av interne kamper i Bogo Haram, men vi gjør vårt beste, sa Buhari.

Les også:

Les også: Redd Barna: – Mer kynisk bruk av barn i krig

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt