Jordskjelvofre må vente på hjelp

Det vil ennå ta mange timer før jordskjelvofrene på den indonesisake øya Sumatra får hjelp som monner. Myndighetene frykter det verste.

Bolighus, sykehus og skoler har rast sammen. Telefonlinjer og strømforsyning er brutt.Mange veier og bruer er ødelagt. Det hersker kaos i området og det er vanskelig å få pålitelige opplysninger om omfanget av katastrofen.

Motstridende opplysninger

En talsmann for landets katastrofedirektorat sier at mellom 100 og 200 mennesker trolig har omkommet.

- Rundt 500 bygninger har rast sammen, og rundt 100 mennesker er begravet i ruinene, sier Priyadi Kardono.

Han har fått opplysningene fra lokale myndighetsrepresentanter.

Dette står i skarp kontrast til opplysninger som kom tidligere, og som gikk ut på at mange tusen mennesker lå under sammenraste bygninger. Myndighetene frykter at dødstallene kommer til å stige.

Det kraftige jordskjelvet som rammet kysten av den indonesiske øya hadde en styrke på mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala.

Video nsps_upload_2009_9_30_17_52_6_2879.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sykehus har kollapset

Sjef for helsemyndighetene Rustam Pakaya opplyser via tekstmelding til Reuters at blant annet et sykehus har kollapset i byen Padang.

Så langt er 113 mennesker bekreftet omkommet i skjelvet.

– Rystelsene er det verste jeg noensinne har opplevd. Hus har kollapset og strømmen er borte. Folk rømte opp i høyden, forteller en kvinne som går under navnet Yuliarni, bosatt i utkanten av Padang.

Flere hundre hus ødelagt

– Mange hus er ødelagt langs veien. Det er noen branner, bruer har brutt sammen og det er en ekstrem panikk her, opplyste et øyenvitne i byen Padang til Reuters tidligere i dag.

Sjefen for helsemyndighetene Rustam Pakaya sier at leger og redningsarbeidere er underveis i biler, men de er først framme om mange timer.

TV-bilder viser de store ødeleggelsene i byen og av hus som ligger i ruiner.

TV-kanalen Metro Television melder om at taket på flyplassen i Padang har kollapset, og andre medier sier at flere hoteller har fått bygningsskader.

Strømmen borte

– Ingen hjelp har kommet så langt. Jeg kan se små barn stå med tepper i hånden. Noen mennesker leter etter slektninger, men strømmen er borte så det er ikke noe lys, sier et øyenvitne som kaller seg Adi til Metro Television.

Ifølge avisen The Jakarta Post ble Vest-Sumatra rammet av et etterskjelv målt til 6,2 på Richters skala rett etter det første skjelvet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt