Hopp til innhold

Johnson & Johnson dømt til å betale 72 millioner dollar

Det farmasøytiske selskapet Johnson & Johnson er dømt til å betale erstatning til familien til en avdød kvinne som hevdet at talkum ga henne kreft.

Earns Johnson and Johnson

Verdens største farmasøytiske selskap, Johnson & Johnson, vurderer å anke saken.

Foto: Mike Derer / AP

Jackie Fox (62) fra Birmingham i Alabama døde av eggstokkreft i fjor, etter å ha brukt talkum i flere tiår, skriver BBC.

Hun saksøkte Johnson & Johnson som bare en av et rekke krav fra nesten 60 personer. Hennes sønn tok over som saksøker etter at Jackie døde i oktober 2015, drøyt to år etter at hun fikk diagnosen, skriver The Guardian.

Familien hennes hevdet at firmaet visste om kreftrisikoen fra produktet uten å varsle forbrukerne.

I rettssaken viste Fox sine advokater til et internt notat fra september 1997 hvor en medisinsk konsulent hos Johnson & Johnson skriver at enhver som benekter risikoen mellom hygienisk talkumbruk og eggstokkreft vil offentlig bli oppfattet på samme måte som de som nektet en sammenheng mellom røyking av sigaretter og kreft.

– Vårt største ansvar er helse og sikkerhet for forbrukerne, og vi er skuffet over utfallet av rettssaken, sa en talskvinne for selskapet.

– Vi sympatiserer med saksøkers familie, men mener bestemt at sikkerheten ved bruk av kosmetisk talkum er støttet av flere tiår med vitenskapelige bevis, sa hun.

Johnson & Johnson vurderer å anke saken.

Flere saker i anmarsj

Dommen, etter den tre uker lange rettssaken, førte til at det for første gang er tildelt erstatning etter påstander om sykdom etter bruk av talkum, skriver Ap.

Mer enn 1000 lignende saker er i anmarsj og advokater sier at tusenvis av nye søksmål nå kan dukke opp.

Juryen diskuterte i fem timer før de fant Johnson & Johnson ansvarlig for blant annet bedrageri og uaktsomhet. Beløpet de er dømt til å betale er 10 millioner dollar i erstatning og 62 millioner dollar i straffeerstatning.

– Denne saken leder an, og det er tydelig at juryen har funnet bevisene overbevisende, sier jusprofessor ved Stanford University, Nora Freeman Engstrom.

– Men, størrelsen på erstatningen blir neppe stående. Store beløp har en tendens til å minke i ankeprosessen og jeg forventer at det også vil være tilfelle her, sier hun videre.

Forskere knytter talkum til kreft

Daglig bruk av talkum skal, ifølge forskerne bak en studie som fant sted ved Harvard Medical School i Boston, øke faren for kreft i eggstokkene med cirka 40 prosent, skriver The Telegraph.

Forskerne studerte mer enn 3000 kvinner og fant at ved bruk av talkum en gang i uken økte risikoen for kreft med 36 prosent, og at den økte til 41 prosent for dem som brukte talkum hver dag.

Studien viste at risikoen var større for dem med en viss genetisk profil.

SISTE NYTT

Siste nytt