Jerome Powell godkjent som USAs nye sentralbanksjef

Senatet i USA har godkjent Jerome Powell som ny sentralbanksjef, den første på 40 år uten høyere utdanning innen økonomi.

Jerome Powell

Jerome Powell er godkjent som ny sentralbanksjef i USA.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Med 84 mot 13 stemmer ble Jerome Powell tirsdag godkjent som leder for den amerikanske sentralbanken, The Federal Reserve System, melder Reuters.

Han erstatter sittende sentralbanksjef Janet Yellen når hennes fireårsperiode går ut 3. februar.

64 år gamle Powell, som har en juridisk utdanning, blir den første sentralbanksjefen siden slutten av 1970-tallet som ikke har høyere utdanning innen økonomi.

Han har imidlertid lang erfaring innen finans og offentlig politikk, skriver New York Times. Blant annet jobbet han i finansdepartementet da George H.W. Bush var president.

Politisk støtte

Powell kommer til å være «sentral for å sikre et trygt finanssystem, og samtidig støtte en voksende økonomi», sa Idaho-senator og republikaner Mike Crapo i Senatet. Også demokraten Sherrod Brown ga Powell sin støtte da han talte i Senatet tirsdag.

Jerome Powell testifies on his nomination to become chairman of the U.S. Federal Reserve in Washington

Senator Elizabeth Warren under utspørringen av Jerome Powell i november i fjor.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

I et senat der republikanerne har flertall, var det politikere i begge partier som stemte mot Powell. Fire republikanere og åtte demokrater, i tillegg til den uavhengige senatoren Bernie Sanders, stemte mot, ifølge AP.

– Vi trenger en sentralbanksjef som kan stå opp mot Wall Street. Den personen er ikke Powell, sa demokratenes Elizabeth Warren. Hun uttrykte i november misnøye med at president Donald Trump ikke ga Yellen fornyet tillit.

– Janet Yellen har vært en av de beste lederne av Fed i historien, og hun fortjente å bli renominert, sa hun ifølge AP.

Opprinnelig ble Powell godkjent med 85 mot 12 stemmer, men den demokratisk senatoren Dianne Feinstein endret stemmen sin til et «nei». Hun har i etterkant forklart at hun hadde ment å stemme mot godkjenningen.

Nominert av Trump

Powell har sittet i sentralbankens styre siden 2012, og han ble nominert til ny sentralbanksjef av Trump i november i fjor. Valget av Powell ble ansett som trygt, ettersom han støtter den forsiktige tilnærmingen til renteøkninger som Yellen har stått for under sitt lederskap.

USAs president Donald Trump

Donald Trumps nominerte sentralbanksjef er godkjent av Senatet.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– Powell er sterk, engasjert og smart og har klokskapen og lederskapet som trengs for å veilede USAs økonomi, sa Trump da han presenterte Powell i november.

Trump vurderte å nominere demokraten Yellen for en ny fireårsperiode, men valget falt til slutt på Powell, som omtales som en moderat republikaner.

64-åringen overtar på en tid der Trump-administrasjonen vurderer å rulle tilbake flere av reguleringene som ble ilagt finansbransjen i etterkant av finanskrisa i 2008, ifølge New York Times.

Powell har sagt at han ønsker å beholde flere av reguleringene, men at han mener enkelte av dem kan bli forbedret eller myknet noe opp.

SISTE NYTT

Siste nytt