Han er Trumps kandidat til ny sentralbanksjef

Jerome Powell (64) ble i dag offisielt lansert som Donald Trumps kandidat til ny sjef for Federal Reserve. Dermed blir Janet Yellen første sentralbanksjef på nesten 40 år som ikke får fornyet tillit.

Jerome Powell med USAs president Donald Trump i bakgrunnen.
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

– Hvis jeg blir godkjent av Senatet, skal jeg gjøre alt i min makt for å nå målene om stabile priser og full sysselsetting, sa Powell etter å ha blitt introdusert av president Trump.

Han fortsatte med å takke kona, søsknene og foreldrene for at han er kommet dit han er i dag.

Powell har sittet i ledelsen i sentralbanken siden 2012. Han regnes for å ha en svært lik tilnærming til pengepolitiske spørsmål som sittende sentralbanksjefen Janet Yellen. Dog anses han av flere analytikere å være noe mildere innstilt når det gjelder å regulere finansinstitusjoner, ifølge nyhetsbyrået AP.

I motsetning til både Yellen og hennes forgjenger Ben Bernanke, har ikke Powell en tung økonomisk forskerbakgrunn å vise til. I stedet har Powell juridisk utdannelse og lang erfaring fra flere investeringsbanker samt finansdepartementet.

Aaron Klein, som tidligere jobbet i finansdepartementet under president Obama og nå jobber for tenketanken Brookings Institution, mener det ikke nødvendigvis er noe problem at Powell ikke har en doktorgrad i økonomi:

– Det man trenger er dømmekraft, selvtillit og evnen til å skjønne når modellene, dataene og de smarteste hodene i administrasjonen kan ha oversett noe, sier Powell til AP.

Laster Twitter-innhold

Blandede reaksjoner

På tross av at Donald Trump de siste dagene har rost Janet Yellen for sin innsats som sentralbanksjef, får hun altså ikke fornyet tillit. Ikke siden George William Miller ble byttet ut i 1979, etter bare halvannet år i sjefsstolen, har USAs sentralbanksjef ikke sittet i to perioder.

Den demokratiske senatoren Elisabeth Warren var tydelig misfornøyd med president Trumps avgjørelse.

– Janet Yellen har vært en av de beste lederne av Fed i historien, og hun fortjente å bli renominert, sa hun ifølge AP.

Blant flere konservative republikanere var stemningen en annen. Mange i den leiren mener «Fed» har blitt for uavhengig og har fått for mye makt. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, lovet en rask vurdering av Powells kandidatur og sa at landet trenger «en mer åpen og ansvarlig Fed».

Tar over en økonomi i vekst

Powell har i all hovedsak støttet Yellens pengepolitikk de siste årene med stimulerende tiltak og forsiktige rentehevinger siden slutten av 2015. Når han etter all sannsynlighet tar over roret, er USAs økonomi i kraftig bedring og arbeidsledigheten den laveste på 16 år.

Utfordringen for Powell kan bli å finne riktig tempo i rentehevingene framover. For sakte, og priser og lønninger kan skyte fart. For raskt, og kostnadene for næringslivet kan bremse den gode utviklingen.

Han har heller aldri sittet i ledelsen i Federal Reserve under en skikkelig krise, som finanskrisen i 2008. Hvordan han eventuelt vil takle det, vil tiden vise.

SISTE NYTT

Siste nytt