Hopp til innhold

Jeremy Corbyn sier han er klar for å ta makten

Den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn sier hans parti er klare til å styre landet, og overta oppgaven med å forhandle Storbritannia ut fra EU.

BRITAIN-EU-POLITICS-LABOUR

Labour leder Jeremy Corbyn er klar for regjeringsmakt på grunn av krisen i regjeringen.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Corvyn ble mottatt med en flere minutter lang stående applaus da han ankom landsmøtesalen, der delegatene taktfast sang «Oh, Jeremy Corbyn».

– Vårt budskap til landet kan ikke bli tydeligere: Labour er klar, sa en offensiv Jeremy Corbyn i sin avslutningstale under partiets landsmøte i Brighton onsdag ettermiddag.

Laster Twitter-innhold

Corbyn gikk til angrep på det konservative partiet.

– Vi er klare og toryene er det ikke. De er ikke sterke og virkelig ikke stabile. De har vist oss hvordan en koalisjon i kaos fungerer, sa Corbyn. Han sa at toryene (de konservative) sitter på oppsigelse og at Labour står på terskelen til regjeringsmakt.

Under valget i juni fikk Labour overraskende 30 flere seter i parlamentet enn ved siste valg. Det førte til at de konservative mistet sitt flertall i Underhuset, og May må nå støtte seg på nordirske unionister.

Samtidig pågår det en maktkamp i det konservative partiet, og i britisk presse går spekulasjonene friskt om at statsminister og partileder Theresa May kan bli kastet. At det er åpen krig i regjeringen om hva slags forhold man skal ha til EU etter at Storbritannia er meldt ut gjør ikke situasjonen lettere for May.

Dermed sitter Jeremy Corbyn trygt som Labour-leder bare et år etter at det var kaos i partiet.

Det gir mulighet for nyvalg.

– Vi gjorde det ikke godt nok under valget, vi er fortsatt i opposisjon. Men vi er blitt en «regjering på vent», sa Corbyn i sin landsmøtetale.

– Vi møtes som et forent parti som har framgang overalt i Storbritannia, la Corbyn til.

BRITAIN-EU-POLITICS-LABOUR

Jeremy Corbyn oppløftet før han gikk på talerstolen i landsmøtesalen.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Med Corbyn som leder er partiet gått i en mer sosialistisk retning. Partiet snakker om arbeidsfolks rettigheter og om at jernbanen og posten igjen skal bli i det offentliges eie.

Det er et tydelig brudd med det den tidligere lederen og statsminister Tony Blair stod for da han vant regjeringsmakten i 1997.

Samtidig er mange briter skeptiske til Corbyn på grunn av hans radikale bakgrunn og gamle sympatier med IRA, som stod bak mange bombeattentater i England på 70- og 80-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt