De unge britiske sosialistene

BRIGHTON (NRK): De er unge, de er sosialister, og de dyrker partileder Jeremy Corbyn. Grasrotbevegelsen «Momentum» dominerer Labour-konferansen i Brighton.

Landsmøte i Brighton

Se Corbyn tale:

Naomi Berry (19) sitter deler ut flygeblader for Labour-partiet på landsmøtet i badebyen Brighton. Hun liker alt ved partilederJeremy Corbyn.

– Alt han står for, ingen andre i partiet har fått til så mye som han, sier Berry til NRK.

Corbyn tilhengere

Naomi Berry (19) fra London er en av de over 500.000 medlemmene av grasrotbevegelsen Momentum, som støtter partileder for Labour, Jeremy Corbyn.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Hun er med grasrotbevegelsen Momentum, som består av svært mange unge på venstresiden. Og ledestjerna er partilederen i det britiske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn (68).

Under valget i juni fikk Labour 30 flere seter i parlamentet enn ved siste valg. Og «Momentum» teller nå over en halv million medlemmer.

– Det som skjedde var helt fantastisk. Vi trodde ikke våre egne øyne, sier Berry.

May

Statsminister Theresa May er ikke populær blant ungdommene i Momentum.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Corbyn blir tatt imot som en rockestjerne

Labour-leder Corbyn kommer ut på scenen på et utested i Brighton. I samme øyeblikk bryter allsangen ut så det jomer i veggene: Oh, Jeremy Corbyn!

Noen på scenene gir ham en Arsenal-trøye med påskriften «Downing» og «no 10», som er adressen til den britiske statsministerboligen.

– Som Arsenal-tilhengere er jeg vant til å være underlegen, men du skal se hvem som vinner til slutt, sier han og folk jubler enda mer.

Arsenal

Partileder Jeremy Corbyn, som er Arsenal-fan, får en Arsenal-trøye med påskriften «Downing, 10» av medlemmer av bevegelsen Momentum.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

De unge tilhørerne møtes i sosiale medier og på ulike politiske arrangementer. Mange unge velgere stemte Labour i juni. Budskapet om å redusere skolepengene til universitetene slo an.

– Det er det at han er en vanlig fyr. Du kan snakke med ham om hva som helst, og han vil lytte, sier 19-åringen.

Labour mer venstreorientert

En av de unge Corbyn-tilhengerne blir intervjuet av britisk TV. Frivillig Daniel Rockman (20) i Momentum opplever at bevegelsen får mye oppmerksomhet på landsmøtet.

– Jeremy Corbyn representerer en ny type politikk som springer ut av grasrota, sier Rockman som er kommet fra London for å delta på landsmøtet.

Med Corbyn som leder er partiet gått i en mer sosialistisk retning. Partiet snakker om arbeidsfolks rettigheter og om at jernbanen og Posten igjen skal bli i det offentliges eie.

Det er et tydelig brudd med det den tidligere lederen og statsminister Tony Blair stod for da han vant regjeringsmakten i 1997.

Rockman

Daniel Rockman (20) (t.v.) og Naomi Berry (19) (t.h.) blir intervjuet av en britisk nyhetskanal.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Samtidig er mange briter er skeptiske til Corbyn på grunn av hans radikale bakgrunn og gamle sympatier med IRA, som stod bak mange bombeattentater i England på 70- og 80-tallet.

Sentrum i partiet er også bekymret, selvom få står åpent fram om det.

– Vi er ikke marxister, vi er demokratiske, sier Rockman.

De unge skal arve Brexit

På et av de mange konferanserommene på landsmøtehotellet klapper partimedlemmene entusiastisk. Her jobbes det med en plan for å vinne regjeringsmakten fra De konservative.

Det er en mulighet for nyvalg.

Statsminister Theresa May står svakere etter valget i juni, samtidig det er åpen krig i regjeringen om hva slags forhold man skal ha til EU etter at Storbritannia er meldt ut.

Corbyn bilde

Partileder Jeremy Corbyn appellerer til både unge og gamle på landsmøtet for Labour.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Regjeringen er sårbare på grunn av brexit. Får vi sjansen, skal vi kjempe for å vinne, sier innenriksminister Andrew Gwynne i Corbyns skyggeregjering og medlem av partiledelsen til NRK.

Men Brexit splitter også Labour. Og partiledelsen har fått mye kritikk for ikke å legge opp til noen vedtak om forholdet til EU på årets landsmøte.

– Det er vi unge som skal arve brexit, og jeg har mye større tro på at Labour klarer å få til en avtale som er bra for framtiden, Joe Hanson (17) fra Brighton.

SISTE NYTT

Siste nytt