Hopp til innhold

Tyrkia lar henne ikke jobbe, men lar henne heller ikke reise ut

NRK (Ankara) I februar ble livet snudd opp ned for professor Ulku Doganay. Etter 23 år på Universitetet i Ankara fikk hun sparken. Det var straffen for å skrive under på et opprop om fred.

TURKEY-POLITICS-UNIVERSITY-PROTEST

PROTEST: Både universitetslærere og studenter protesterte etter at et stort antall ansatte ble sagt opp ved et regjeringsdekret i februar i år. Blant dem var professor Ulku Doganay.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

I fjor undertegnet Doganay et krav om at krigen sørøst i Tyrkia måtte stoppe. Ønsket om fred skulle koste henne og alle «akademikerne for fred» dyrt. Tidlig i februar ringte en kollega og fortalte Doganay at hun sto på regjeringens liste over universitetsansatte som var avskjediget.

Ulku Doganay

OPPSAGT: Professor i statsvitenskap Ulku Doganay ble sagt opp i februar. Hun får verken jobbe i Tyrkia eller reise ut for å jobbe utenlands. - Det føles som å være i fengsel, sier hun.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– I løpet av en kveld ble 72 av oss sagt opp, sier professoren i statsvitenskap.

– De sendte oss ikke engang skriftlig oppsigelse.

Nå er hun en av mer enn 100 000 offentlige ansatte som er sparket etter kuppforsøket i fjor. Myndighetene mistenker dem for å ha bånd til terrororganisasjoner eller til gülenistene.

Svartelistet

– Vi får ikke jobbe i offentlig sektor. Jeg kan heller ikke undervise i private skoler eller søke jobber i privat sektor, forteller Doganay.

De er i praksis svartelistet, for ingen tør å engasjere dem.

– Arbeidsgivere er redde for å bli straffet om de ansetter oss om er sagt opp.

Intet lys i tunnelen

Denne uken publiserte Amnesty rapporten: «No end in sight: Purged public sector workers denied a future in Turkey» om de 100 000 dommere, politifolk, akademikere, soldater og lærere som myndighetene har avskjediget.

«Nå er de stemplet som terrorister og fratatt sitt levebrød, noe som har fått katastrofale følger. De kan hverken fortsette sine karrierer eller få andre jobber.

I tillegg har de mistet sine sosiale goder fra staten. De er helt avhengige av hjelp fra familie, venner og fagforening,» skriver Amnesty.

TURKEY-POLITICS-EDUCATION-ACADEMICS-DEMO

SULTESTREIKER: Litteraturprofessor Nuriye Gulmen og lærer Semih Ozakca sultestreiket i nesten 80 døgn i Ankara for å få jobbene sine tilbake. Mandag denne uken ble de to arrestert, mistenkt for å ha bånd til en terrororganisasjon.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Har fått stipend

Ulku Doganay forsker på tyrkere bosatt i utlandet, og ønsker å forske på dem som stemte ja under folkeavstemningen i april.

– Jeg har fått stipend og invitasjon fra et universitet i Paris. Men jeg trenger et pass for å reise dit.

Tidligere hadde Doganay et tjenestepass, men det er annullert nå.

Hun har søkt politiet om et nytt ordinært pass, men myndighetene vil ikke behandle søknaden. Når Doganay spør om begrunnelsen er svaret at de ikke kan informere henne.

«Siden du er avskjediget av regjeringen kan du ikke be om noen forklaring på hvorfor du ikke får nytt pass», er beskjeden.

Ulku Doganay får ikke jobbe i Tyrkia, men får heller ikke lov til å forlate landet.

– Det verste er å ikke få ha kontakt med studentene mine.

Kommisjon

En offentlig kommisjon på sju personer skal nå se på over 120 000 søknader fra folk som vil ha tilbake jobbene sine.

Doganay tror ikke dette vil føre frem.

Hun tror Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg er stedet å gå.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.