Hopp til innhold

Jean Castex er ny statsminister i Frankrike

Den franske regjeringen, ledet av statsminister Édouard Philippe, går av.

NY STATSMINISTER: Jean Castex
Foto: Gonzalo Fuentes / AFP

Jean Castex (55) er utpekt som ny statsminister i Frankrike. Han har hatt ansvaret for viktige deler av regjeringens håndtering av koronakrisen.

Den nye statsministeren vil deretter utpeke nye statsråder i løpet av kort tid.

Castex kommer fra den moderate høyresiden i fransk politikk, og ble utpekt av sin forgjenger for å håndtere koronakrisen tidligere i vår. Han er ordfører i Prades sør i Frankrike. Jean Castex er ingen veldig kjent politisk figur på nasjonalt plan i Frankrike, men han har fått skryt for sitt arbeid med den gradvise gjenåpningen av Frankrike.

Avtropprende statsminister Edouard Phillippes framtid som regjeringssjef har vært gjenstand for spekulasjoner i flere uker. President Emmanuel Macron har varslet at han vil «gjenoppfinne» sin politikk fram mot det neste presidentvalget i 2022.

Presidenten har slitt med svake meningsmålinger i kjølvannet av koronakrisen, mens den avgåtte statsministeren derimot har styrket sin stilling. Mange franskmenn har satt pris på Phillipes saklige, neddempete stil under krisen.

En ny start

Forholdet mellom de to topp-politikerne har i økende grad vært preget av konflikter og uenighet. Uenigheten har handlet om flere av de mest betente spørsmålene som har preget Macrons tid som president, deriblant de omstridte drivstoffavgiftene, som var en viktig foranledning til De gule vestene-opprøret. I et intervju med franske regionaviser tidligere denne uken fortalte likevel president Macron at han har satt stor pris på Philippes innsats. Han understreket også at de to har hatt et forhold preget av tillit.

Det er ikke uvanlig at den franske presidenten skifter ut statsministeren etter en krise, for å få en ny start. Etter at De Grønne gjorde et strålende lokalvalg 29 juni i år, er det blitt spekulert i om president Macron ville benytte denne anledningen til et grønt regjeringsskifte når han nå skal utpeke Phillippes etterfølger.

I stedet ble det altså en kandidat fra den moderate høyresiden som skal lede den franske regjeringen fram mot 2022.

Philippe som utfordrer

Édouard Philippe har vært statsminister i Frankrike siden mai 2017. Han tilhørte det borgerlige partiet Republikanerene da han ble utpekt, men har siden forlatt partiet. Phillippe ble gjenvalgt som ordfører i Le Havre etter et svært overbevisende resultat i det franske lokalvalget i forrige uke.

Det er mulig å se for seg at 49 år gamle Philippe vil bruke posisjonen som ordfører som en friere plattform for å kunne bli en utfordrer til Emmanuel Macron ved presidentvalget om to år.

SISTE NYTT

Siste nytt