– Japans regjering nektet å evakuere

Japans regjering satte foten ned for en full evakuering av arbeidere fra det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi, ifølge japansk avis.

Ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4

Ødeleggelsene ved reaktor 3 og 4 ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Foto: TEPCO / Afp

Japans statsminister Naoto Kan

Japans statsminister Naoto Kan skal ha sagt at en tilbaketrekning fra kraftverket var umulig.

Foto: STR / Afp

Kraftselskapet TEPCO, som driver atomkraftverket, ba mandag om tillatelse til å evakuere samtlige arbeidere fra atomkraftverket fordi det ville være «vanskelig» for arbeiderne å fortsette arbeidet, skriver avisa Mainichi Shimbun.

LES: Kan kjøle ned reaktorene på fredag
LES OGSÅ: Vanskelig for de overlevende i Otsuchi

Avvist av statsministeren

Men henvendelsen ble avvist av statsminister Naoto Kan, som ifølge Mainichi Shimbun fortalte TEPCO at tilbaketrekking fra atomkraftverket var «umulig».

– Det er som om han sa «Fortsett til dere blir utsatt for stråling og dør», sier en tjenestemann med forbindelser til TEPCO ifølge avisa.

Antall døde og savnede har steget til nærmere 16.800 etter jordskjelvkatastrofen . I alt 6.539 personer er nå bekreftet døde. tillegg er 10.259 personer er savnet, mens 2.409 personer er skadd, opplyser japansk politi.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Problemene i kø i Fukishima

Se alt som har gått galt ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Verken mat eller strøm

Staffan Sonning

Staffan Sonnong rapporterer fra Tokyo.

Foto: Sveriges Radio

– Det er en katastrofe i Japan som blir verre dag for dag. Jeg får meldinger fra nord i landet der folk lever med snø og vinterkulde. I går var det snøstorm der. Det bor hundretusener der uten mat eller strøm, sier reporter i Sveriges Radio, Staffan Sonning som befinner seg i Tokyo.

Sonning forteller at dagens aviser i Japan er fulle av rapporter om pensjonister som har omkommet i kulda.

– 14 eldre skal ha dødd på et gamlehjem fordi de ikke fikk hjelp. Det har ikke kommet noen ordentlig redningskonvoi fra Tokyo etter at jordskjelvet inntraff. Folk mener at det burde det ha gjort.

Et snev av håp

Det er ingen som tror at man fortsatt kan finne overlevende i bygningsmassene.

– Det virker som om det er et snev av håp når det gjelder å få kjølt ned reaktorene i atomkraftverkene. Men det vil vise seg om de lykkes med å få koblet strøm til pumpene og om dette vil fungere, sier Sonning.

Det store spørsmålet i Japan er hvordan landet kan bygge atomkraftverk når reservegeneratorene ikke tåler en tsunami.

– Folk blir mer og mer skeptiske til myndighetene. De sier til meg at myndighetene bare lyver. Risikoen for stråling i Tokyo er liten. Men strålingen gjør folk urolige.

Snøvær sendai japan

Snæværet nord i Japan gjør lete- og redningsarbeidet vanskelig.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt