NRK Meny
Normal

Advarer folk mot å oppholde seg ved kysten i Japan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Meteorologisk institutt i Japan advarer folk mot å oppholde seg i nærheten av kysten på grunn av fare for nye etterskjelv.

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

I dag tidlig, lokal tid ble Japan rammet av nok et jordskjelv. Amerikanske seismologer målte jordskjelvet til 6,5, noe som er langt svakere enn skjelvet som rammet det samme området 11. mars. Dette ble målt til 9,0.

LES: Mer radioaktivitet i sjøen i Japan
LES: Radioaktiviteten øker kraftig

Ramlet ut av senga

Men det var likevel dramatisk. Jeg våknet av jordskjelvet og ramlet ut av senga. Det ristet i flere minutter.

Meteorologisk institutt i Japan advarer folk mot å oppholde seg i nærheten av kysten på grunn av fare for nye etterskjelv.

Det har vært tre jordskjelv det siste døgnet som har vært ganske kraftige. Frykten for nye jordskjelv er stor. Når meteorologisk institutt sender ut slike varsler er det all grunn til å ta det på alvor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har vært jordskjelv hver dag

Det har vært jordskjelv hver dag siden jeg kom hit for en uke siden.

Mandagens skjelv hadde sitt episenter i havet utenfor den nordøstlige regionen Miyagi, som også ble hardest rammet tidligere i måneden.

Japans meteorologiske byrå sendte først ut varsel om at en rundt 50 centimeter høy tsunamibølge var på vei mot kysten av Miyagi-regionen, men alarmen ble senere avblåst.

Det japanske forsvaret leter etter lik i sjøen utenfor Sendai.

Det japanske forsvaret leter etter lik i sjøen utenfor Sendai.

Foto: ROSLAN RAHMAN / Afp

Varslet skyhøy radioaktivitet

En målefeil førte til at selskapet som driver Fukushima Daiichi-kraftverket i går varslet verden at radioaktiviteten i vannet i en reaktor var ti millioner ganger høyere enn normalt. .

Meldingen om de ekstremt høye verdiene kom fra Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), som driver det jordskjelv- og tsunamirammede kraftverket, tidligere på dagen søndag.

Vann som lekker fra reaktor nummer to har blitt målt til 1000 millisievert per time, het det i meldingen. De høye verdiene ble målt i reaktorens turbinbygning.

Arbeidere som jobbet med å kjøle ned reaktoren for å forhindre en nedsmelting ble evakuert.

Noen timer senere meldte selskapet at de høye strålingsverdiene skyldtes en målefeil, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere landsbyer skylt bort

Over 26.000 mennesker omkom trolig under jordskjelvet og tsunamien 11. mars, og en rekke landsbyer langs kysten ble skylt bort.

Tsunamien gjorde også store skader på kjøleanlegget til atomkraftverket Fukushima Daiichi, noe som resulterte i eksplosjoner, branner og utslipp av radioaktive stoffer. Situasjonen er fortsatt ikke under kontroll.

Tokyo-politiet leter etter savnede i Minamisoma

Tokyo-politiet leter etter savnede i Minamisoma.

Foto: Takuya Yoshino / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt