Normal

Janukovitsj gir CIA skylden for uroen i Øst-Ukraina

Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj mener amerikansk etteretning står bak regjeringens beslutning om å sette militæret inn mot opprørere.

Viktor Janukovitsj

Tidligere president Viktor Janukovitsj fotografert 2. april i år. Han hevder at amerikansk etteretning hisser til voldeligheter i Ukraina.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Fra sin eksil-tilværelse i Russland går den avsatte presidenten til kraftig angrep på de nye makthaverne i sitt hjemland.

I et intervju med statlig russisk tv søndag kveld hevder Viktor Janukovitsj at sjefen for den amerikanske etteretningsorganisasjonen CIA, John Brennan, skal ha vært i møte med regjeringen i Kiev.

Janukovitsj hevder videre at Brennan skal ha vært med på å provosere fram voldelighetene øst i landet og sørget for at Ukraina nå setter inn hæren mot separatistene.

Verken Det hvite hus eller ukrainske myndigheter har så langt kommentert beskyldningene fra Janukovitsj.

Krisemøte i FN

Natt til mandag skal medlemmene av FNs Sikkerhetsråd samles til et hastemøte, etter initiativ fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge russiske medier.

Lavrov mener Ukraina opptrer ulovlig når de setter militæret inn mot demonstrantene.

– Nå er det Vestens oppgave å forhindre borgerkrig i Ukraina, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet tidligere søndag.

Ukrainas president og flere utenlandske politikere mener det er hevet over en hver tvil at Russland står bak og koordinerer separatistene som de siste dagene har okkuper myndighetsbygg øst i landet.

Lavrov avviser alle beskyldninger og reagerer kraftig på at militæret settes inn mot opprøerne.

En kilde i FN bekrefter også overfor Reuters at det er kalt inn til møte på Russlands oppfordring. Det er i tillegg diskusjoner om Ukraina skal få delta i møtet.

Tilbyr amnesti

Oleksandr Turtsjynov anklaget i en tv-tale søndag russerne for å drive krigføring på Ukrainsk jord.

Han tilbød pro-russiske opprørere amnesti dersom de legger ned våpnene, men truet med militær inngripen mot dem som nekter å etterkomme oppfordringen.

– Vi vil ikke tillate en reprise av det vi så på Krim. De som frivillig forlater de okkuperte bygningene innen mandag morgen vil slippe å bli straffeforfulgt, sa Turtsjynov i talen.

I en telefonsamtale mellom USAs utenriksminister John Kerry og Russlands Lavrov lørdag, advarte Kerry sin motpart om at det vil få store konsekvenser dersom russerne ikke bidrar til å roe ned situasjonen i Øst-Ukraina.

EUs utenriksministre skal etter planen møtes i Luxembourg mandag for å diskutere situasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt