NRK Meny
Normal

Fem nye år for Jagland i Europarådet: – Et stort øyeblikk for meg

STRASBOURG/OSLO (NRK): Thorbjørn Jagland er gjenvalgt som Europarådets generalsekretær. Han er dermed den første generalsekretæren i Europarådet som blir gjenvalgt.

Jagland valgt til ny leder for Europarådet

– Jeg vil si at dette er et stort øyeblikk for meg, fordi det gir meg muligheten til å fortsette viktige prosesser som ble satt i gang for fem år siden, sier Jagland i talen til Europarådet tirsdag.

Med 156 stemmer for og 93 mot ble Thorbjørn Jagland tirsdag gjenvalgt som Europarådets leder. I talen til Europarådet takket han de som har stemt på ham, og de som ikke stemte på ham.

– Jeg vil si at dette er et stort øyeblikk for meg, fordi det gir meg muligheten til å fortsette viktige prosesser som ble satt i gang for fem år siden, sier Jagland i talen til Europarådet tirsdag.

Den tidligere norske statsministeren og Tysklands tidligere justisminister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, var de eneste to kandidatene i valget, som ble avgjort av Europarådets parlamentarikerforsamling.

Den nye generalsekretærperioden starter 1. oktober og varer fram til 2019, og Jagland får fem nye år i lederstolen.

Avstemningen blant de 300 medlemmene av Europarådet er hemmelig og foregikk gjennom hele dagen, frem til klokken 17.15. Det er de 300 europeiske folkevalgte i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) som avgjorde at Jagland ble gjenvalgt.

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland drev aktiv valgkamp i Europarådet tirsdag.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Ivrig etter å fortsette prosessene

Parlamentarikerforsamlingens krise i forholdet til Russland, fortsatt reform av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) og oppfølging av handlingsplaner for medlemsland er noen av oppgavene som venter for rådets sjef i tiden som kommer.

– Prosessene som ble satt i gang for fem år siden skal styrke alle verktøyene vi har for hånden til å gjøre det europeiske systemet for å ivareta menneskerettigheter enda bedre enn det er i dag, sier Jagland.

Han sier at organisasjonen har forbedringspotensial.

For kort tid siden ble det klart at Thorbjørn Jagland er gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet. Det er første gang en generalsekretær har blitt gjenvalgt. Han slo den tidligere tyske justisministeren som stilte som motkandidat, og dermed blir det fem nye år for Jagland i Europarådet.

– Jeg tror vi kan gjøre det bedre, og jeg har noen ideer for hvordan man kan bedre relasjonene mellom meg og den parlamentariske forsamlingen. Jeg vil komme tilbake til dette, sier Jagland.

– Europa har ikke råd til nye skillelinjer

Rådet har engasjert seg i Ukraina-krisen, noe som har skapt en konflikt med Russland. Etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya ble Russlands 18 delegater fratatt stemmeretten ut året.

Russland svarte nylig med å innstille alt samarbeid med PACE. Jagland får dermed jobben med å få Russland med igjen.

– Europa har ikke råd til at det opprettes nye skillelinjer, jeg tror derimot sterkt at de den europeiske menneskerettighetskonvensjonen hjelper til med å overkomme skillelinjer. Når vi har et felles sett med regler, felles standarder og felles lover, er det viktig verktøy for å samle oss på det europeiske kontinentet. Vi trenger det mer enn noensinne, sier Jagland.

Til slutt i talen benyttet Jagland anledningen til å påpeke Europarådets uavhengighet fra medlemslandenes regjeringer.

– Jeg vil si en ting til: Det er viktig å understreke hvor viktig det er at generalsekretæren blir valgt av en parlamentarisk forsamling. Dette sikrer integriteten og uavhengigheten til denne organisasjonen, og sikrer at vi ikke blir en del av større forhandlinger. Vi er her for å være uavhengige, og det sikrer også uavhengigheten til generalsekretæren, avsluttet den gjenvalgte generalsekretæren.

Drev valgkamp til siste slutt

Selv om 40 av rådets 47 medlemsland har stilt seg bak Jagland, opptrer de folkevalgte uavhengig av sine lands regjeringer. Det var derfor vrient å forutsi valgutfallet. Dessuten har en generalsekretær aldri tidligere blitt gjenvalgt.

Det var en selvsikker Jagland som har drevet valgkamp for sitt gjenvalg. Det var imidlertid spekulasjoner i forkant om Stoltenbergs nye stilling som Natos generalsekretær kunne virke i Jaglands disfavør.

Nå gratulerer Stoltenberg Jagland med sitt gjenvalg:

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt