NRK Meny
Normal

Ivo Pitanguy er død

Han var verdens mest kjente plastiske kirurg, men jobbet gratis en dag i uken for fattige i Rio de Janeiros favelaer. Ivo Pitanguy døde lørdag, 90 eller 93 år gammel.

Ivo Pitanguy

Fredag 5. august, dagen før han døde, var Ivo Pitanguy med i fakkelstafetten før åpningen av sommerlekene i Rio de Janeiro.

Foto: HANDOUT / Reuters

Sophia Loren

Sophia Loren, her fotografert i 2015, var blant stjernene som la seg under Pitanguys kniv.

Foto: D Dipasupil / AFP

Pitanguy døde i sitt hjem i Rio de Janeiro etter et hjerteinfarkt, skriver Globo.

Han var filmstjernenes og jetseternes plastiske kirurg. Gjennom tiår etter tiår fløy de fra hele verden til Rio de Janeiro for å legge seg under kniven til Ivo Pitanguy.

Han skal ha hatt en lengre liste over kontakter i kjendisverden enn noen andre, men var nøye med aldri å røpe hvem han hadde hjulpet med å fikse på utseendet.

Noen av stjernene fortalte imidlertid selv at de hadde vært hos Pitanguy; det var status å ha lagt seg under kniven hans. Jackie Onassis, Elizabeth Taylor, Sophia Loren og Gina Lollobrigida var blant navnene man vet lot seg operere av brasilianeren.

For sin egen del var han derimot glad i oppmerksomhet, knapt en avis, et ukeblad eller en TV-stasjon har ikke portrettert ham i løpet av hans lange karriere.

CNN, BBC, 60 Minutes, CBS Vanity Fair, New York Times, Washington Post, Der Spiegel, Cosmopolitan, Newsweek og Henne er bare noen av dem som har laget de over 10.000 artiklene eller programmene om ham.

Ivo Pitanguy

Ivo Pitanguy under et intervju med ham i Rio de Janeiro i 2003.

Foto: ANTONIO SCORZA / AFP

«Den plastiske kirurgiens filosof»

Pitanguy argumenterte for at å gjøre folk vakrere kunne hjelpe dem på samme måte som psykoanalyse gjør, fordi det bryter ned interne barrierer.

Michel Temer

– Ivo Pitanguy viet sitt liv til å gjøre folks liv bedre. Han vil bli savnet, sier Brasils fungerende president Michel Temer

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

Sagt på en annen måte, ytre endringer på kroppen kan gi økt selvtillit.

Det førte til at han fikk kallenavnet «Den plastiske kirurgiens filosof».

Tålte ikke å se blod

Pitanguy ble født i den brasilianske byen Belo Horizonte. Om han ble født i 1923 eller 1926 er ikke klart, en mann som kan fjerne rynker kan kanskje også fjerne år.

Han var sønn av en lege og da han selv studerte medisin skal han ha blitt dårlig av å se blod.

Pitanguy valgte seg derfor plastisk kirurgi som levevei og ble mest kjent for prosedyren som fikk det selvforklarende navnet «brasiliansk rumpeløft».

Det gjorde ham etter hvert så rik at han kjøpte en privat øy utenfor Rio og pendlet til arbeidet i helikopter

Rocinha

Når han ikke bodde på sin private øy, bodde Ivo Pitanguy i en luksusvilla bare et steinkast fra Sør-Amerikas største og mest kjente favela, Rochinha (bildet).

Foto: BRUNO KELLY / Reuters

– Fattige har også rett til skjønnhet

Selv om han tjente millioner på å gjøre rike folk vakre, satte Pitanguy av en dag i uken til å operere folk fra Rios fattigkvarterer.

– De fattige har også rett til skjønnhet, var hans enkle forklaring.

Gjennom årene hjalp ham titusener av fattigfolk i Rio til det som for ham sto som et bedre liv.

Ivo Pitanguy bisettes i Rio de Janeiro søndag. Kroppen hans skal kremeres – nå kan den ikke lenger gjøres vakrere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt