Hopp til innhold

Italias statsminister går av

Italias statsminister Giuseppe Conte går av. Det kunngjorde han i en tale i Senatet i ettermiddag. Bakgrunnen for avgangen er at lederen for regjeringspartiet Ligaen ikke ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet.

Italias statsminister Guiseppe Conte

Italias statsminister Giuseppe Conte under sin tale i parlamentet, der han kunngjorde sin avgang.

Foto: Andreas Solaro / AFP

Det var en dramatisk tale Giuseppe Conte valgte å holde i Senatet.

Statsministeren kom med voldsomme angrep på sin regjeringskollega, innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini fra den høyrepopulistiske Ligaen – en tale som flere ganger ble avbrutt av kraftige protester fra Ligaens tilhengere.

– Salvini har vært opptatt av egne ambisjoner og sitt partis interesser, og har ikke vist ansvar for landet. Det er uansvarlig å skape en regjeringskrise, sa Conte.

Han hevdet Santini har lett etter påskudd til å kreve nyvalg helt siden suksessen i EU-valget i mai.

Statsministeren advarte om at Salvinis planer om å felle regjeringen kan skade Italias økonomi. Han sa det heller ikke er ansvarlig å be velgerne om å stemme hvert år.

Togprosjektet som ble til politisk krise

Regjeringskrisen i Italia startet 8. august, da Salvini kunngjorde at han ville legge frem en mistillitserklæring mot sin egen regjering, som består av Ligaen og den sentrum-populistiske Femstjernersbevegelsen.

Den siste, utløsende årsaken var uenigheter om et hurtigtogsprosjekt fra Milano til Lyon, som har vært planlagt i flere år, men som Femstjernersbevegelsen har vært imot på grunn av kostnadene. Ligaen, som har sitt utspring i Nord-Italia, har kjempet for da prosjektet er antatt å gi arbeidsplasser og investeringer i regionen.

X06600

Høyrepopulisten Matteo Salvini fikk hard kritikk og var meget oppbrakt under dagens møte i det italienske senatet.

Foto: YARA NARDI / Reuters

For Salvini var begeret tilsynelatende fullt da Femstjernersbevegelsens representanter stemte imot togprosjektet i parlamentet.

Samtidig fant Salvini det passende å så tvil om en av sakene som regjeringen har besluttet å innføre: borgerlønn – en garantert grunninntekt til 2,7 millioner italienere som ikke har arbeid eller som har svært lav inntekt. Dette har vært en av Femstjernersbevegelsens viktigste hjertesaker.

Men de to regjeringspartiene har kranglet om langt mer siden de inntok regjeringskontorene sammen i juni 2018, og i juni truet statsministeren med å trekke seg hvis to fortsatte å krangle.

I dag gjorde han alvor av trusselen, selv om innenriksministeren hadde trukket tilbake det varslede mistillitsforslaget mot egen regjering.

Italias statsminister Giuseppe Conte og visestatsminister fra Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio

Statsminister Giuseppe Conte fikk en klem og takk fra arbeidsminister og visestatsminister fra Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio da tordentalen var over. Di Maio har rost den partiløse

Foto: Andreas Solaro / AFP

Skal til presidenten

– Jeg avslutter regjeringsprosjektet, sa statsministeren mot slutten av sin timelange tale.

Han opplyste at han nå vil henvende seg til landets president, Sergio Mattarella, for å informere ham om sin beslutning.

Giuseppe Conte er en partiløs jurist som ble statsminister i fjor sommer, etter at Ligaen og Femstjernersbevegelsen ble enige om regjeringssamarbeidet.

Samtidig som forholdet mellom de to partiene har blitt stadig dårligere, har styrkeforholdet på meningsmålingene endret seg dramatisk.

Ved valget i fjor vår fikk Femstjernersbevegelsen nærmere 35 prosent av stemmene mot 17–18 prosent for Ligaen. Nå viser målingene at Ligaen er suverent størst, med over 35 prosent, mens Femstjernersbevegelsen er blitt halvert siden valget.

Innvandringsmotstand

Det er først og fremst den strenge innvandringspolitikken som har ført til Ligaens og Matteo Salvinis sterke fremgang.

De fleste kommentatorene mener den omstridte høyrepopulisten ønsker regjeringskrise og nyvalg for å kunne dra fordel av de gode meningsmålingene. Men planen har foreløpig ikke lykkes.

I stedet for å stemme ned regjeringen og åpne for nyvalg, har parlamentet åpnet for at det kan bli dannet en ny regjering bestående av Femstjernersbevegelsen og Sosialdemokratene. Sammen med det lille venstrepartiet Fri og lik har de to flertall i parlamentet. Men det sosialdemokratiske partiet er sterkt splittet i synet på et mulig samarbeid med Femstjernersbevegelsen.

Det er ikke utelukket at Italias president kan be Giuseppe Conte lede en ny regjering, uten Ligaen og Salvini, dersom det kan dannes et flertall i nasjonalforsamlingen.

Foreløpig er Conte bedt å om bli sittende, som leder av et forretningsministerium mens presidenten gjør sine sonderinger.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt