Hopp til innhold

Italia krever Syria-hastemøte i FN

Den italienske utenriksministeren ber FN om å innkalle til et hastemøte i sikkerhetsrådet etter at militæret i syria skal ha drept over hundre demokratiforkjempere søndag.

SYRIA

En skadet mann blir fraktet på en båre til sykehus i Hama etter at hæren stormet byen søndag.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Det var under et intervju med den offentlige nyhetsmediet RAI at utenriksminster Franco Frattini uttalte at det nå er på tide at FNs sikkerhetsråd reagerer.

– Vi ber om at FNs sikkerhetsråd kaller inn til et møte, og blir enige om en svært streng uttalelse, sier Frattini.

– Regimet er ansvarlig for en grusom undertrykkelse, og Italia oppfordrer til umiddelbar stans i krigshandlingene, sier han.

Den italienske utenriksministeren sa også at de europeiske ambassadørene i den syriske hovedstaden Damaskus burde møtes mandag for å diskutere den blodige søndagen der nær 140 personer skal ha blitt drept av militæret i forbindelse med anti-regimedemonstrasjoner.

– Dette har vært en av de dødeligste dagene siden opprøret begynte, sier Rami Abdel Rahman, lederen av det syriske menneskerettighetssenteret i Storbritannia til AFP.

– Drepte over 130 mennesker

Syriske sikkerhetsstyrker drepte over 130 mennesker i Syria søndag, ifølge regimekritiske aktivister. Over 100 av dem ble drept da hæren gikk inn i byen Hama.

Mens tallet på døde stiger etter at de syriske sikkerhetsstyrkene gikk til angrep på byen Hama, slår aktivistene fast at dette var en av de blodigste dagene siden opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet i mars.

Franco Frattini

- Sikkerhetsrådet i FN må innkalle til hastemøte, sier Italias utenriksminister, Franco Frattini.

Foto: BARRY HUANG / Reuters

Samlede tall fra Det syriske instituttet for menneskerettigheter og andre aktivistgrupper tyder på at 133 mennesker er døde. De aller fleste av dem ble drept i Hama. Syriske stridsvogner stormet byen tidlig på dagen, etter en måneds beleiring.

Sentral opposisjonsleder bortført

Ifølge lederen for Den syriske ligaen for forsvar av menneskerettigheter, Abdel Karim Rihawi, er hundre sivile drept i Hama. Fire andre ble drept i Homs og tre i Idliib-provinsen i nordvest.

Ifølge Ammar Qurabi, som leder Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter, er i tillegg minst 19 personer drept i Deir al-Zor, seks i Herak og én person i Al-Bukamal. I likhet med Hama er også Deir al-Zor en av opprørernes viktigste byer, og søndag skal provinsens opposisjonsleder Sheikh Nawaf al-Bashir ha blitt pågrepet og ført bort av sikkerhetsstyrker.

SYRIA

Syria: En mann forsøker å unnslippe skudd i Kazou i Hana.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Bruker tortur

Flere vestlige myndigheter gikk søndag ut og fordømte volden og drapene på sivile i Syria. USAs president Barack Obama sier han er forferdet over hvor brutalt regjeringsstyrkene slår til mot befolkningen.

– Assad bruker tortur, korrupsjon og terror mot befolkningen, sier Obama, og lover at USA skal fortsette å legge press på regimet.

Også Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sier EU er rede til å iverksette nye sanksjoner mot Syria, dersom Assad ikke endrer styresettet.

– To drept

Det statlige nyhetsbyrået i Syria, SANA, bekrefter at det har vært harde kamper og melder at mange væpnede menn har skutt fra takene for å skremme byens innbyggere.

Men nyhetsbyråets tall på antall drepte avviker kraftig fra det aktivistene oppgir. SANAs rapporter går ut på at to politimenn er drept i sammenstøtene i Hama, mens to soldater og en oberst er blitt «martyrer» i Deir al-Zor.

Overfylte sykehus

Ifølge Rami Abdel Rahman ved Det syriske instituttet for menneskerettigheter i London er sykehusene i Hama overfylte. Legene mangler utstyr til å ta seg av alle de sårede.

Stormingen av byen skjedde ifølge Rahman etter at over 500.000 mennesker demonstrerte mot president Bashar al-Assads regime i Hama fredag.

Folk i Hama forteller at stridsvognene i gjennomsnitt skjøt omtrent fire granater i minuttet mot byen og de omkringliggende områdene søndag.

– Stridsvogner angriper fra alle retninger. De skyter vilkårlig med maskingevær og kjører over improviserte sperringer som folk har bygd, sa en lege på telefon til nyhetsbyrået Reuters, mens skyting kunne høres i bakgrunnen.

Fire måneder med opprør

Noen av de største demonstrasjonene i løpet av det fire måneder lange syriske opprøret har funnet sted i Hama, rundt 200 kilometer nord for hovedstaden Damaskus.

Byen har lenge vært et senter for opposisjonen, men har også en blodig historie. I 1982 ble rundt 20.000 mennesker drept da syriske styrker slo ned et islamistisk opprør mot president Bashar al-Assads far, Hafez, som den gang var president.

En aktivistgruppe, Avaaz, hevdet i forrige uke at minst 1.600 mennesker er drept i opprøret i Syria, mens nesten 3.000 er forsvunnet og 26.000 er arrestert.

Syriske myndigheter har kastet uavhengige journalister ut av landet, noe som gjør det vanskelig å få opplysninger bekreftet av uavhengige kilder. Derfor kan det også være vanskelig å slå fast de endelige dødstallene.

SISTE NYTT

Siste nytt