Israelske angrep på Gazastripen

Det israelske forsvarer utførte onsdag kveld luftangrep mot Gaza, etter at flere raketter ble skutt mot Israel. Kort tid før ble det meldt om enighet rundt en ny våpenhvile.

MIDEAST-GAZA/MORE-ROCKETS An interception by the Iron Dome anti-missile system is seen as rockets are launched from Gaza towards Israel before a 72-hour ceasefire was due to expire

Et antirakettsystem skal ifølge det israelske forsvaret ha skutt ned en rakett som ble rettet mot Israel onsdag kveld. Senere svarte forsvaret med å angripe Gaza.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Forsvaret beordret nye rakettangrep mot Gaza, etter at flere raketter ble avfyrt mot Israel onsdag. Ifølge nyhetsbyrået AFP sendte Israel fire raketter mot Gazastripen rundt halv tolv onsdag kveld.

Rundt klokken elleve onsdag kveld bekreftet flere kilder at Israel og Palestina var blitt enige om en ny våpenhvile, avtalen skulle angivelig gjelde i fem dager. Hamas' leder Moussa Abu Marzouk bekreftet avtalen, ifølge avisen Harretz. Det samme gjorde både palestinske og egyptiske myndighetspersoner, ifølge Reuters.

I samme tidsrom kom meldinger om at minst to raketter hadde truffet områder i regionen Sdot Negev i Israel. Rakettene skal ikke ha forårsaket store skader.

Hverken Israels statsminister Benjamin Netanyahu eller israelske myndighetspersoner har kommentert den nye våpenhvilen, eller de siste angrepene.

Det israelske forsvaret bekrefter imidlertid rakettangrepene mot Israel på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Den forrige våpenhvilen som gjaldt fra mandag gikk ut ved midnatt onsdag norsk tid. Hamas nektet for at de hadde utført rakettangrep mot Israel, det sier talsmann Sami Abu Zuhri til Reuters.

Et egyptisk barn drept

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA

Israelske soldater losser et pansret kjøretøy ved grensen til Gazastripen.

Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Like før klokken åtte onsdag kveld ble minst en rakett avfyrt mot Israel, ifølge en politimann som AFP har snakket med. Raketten landet i regionen Shaar Hanegev, og skal ikke ha forårsaket store skader, ifølge avisen Haaretz.

Ifølge nyhetsbyrået er et barn drept etter at en rakett eksploderte i den egyptiske byen el-Mattallah. Byen ligger rett ved grensen til Gazastripen.

Forhandlingene avsluttet

Den israelske avisen Haaretz melder onsdag kveld at den israelske delegasjonen har forlatt forhandlingene i Kairo og reist hjem. Ifølge en vestlig diplomat var det stor sjanse for at krigshandlingene ble gjenopptatt ved midnatt onsdag etter at den midlertidige våpenhvilen har utløpt.

Palestinske og israelske utsendinger har siden mandag sittet i indirekte forhandlinger i den egyptiske hovedstaden, der de under ledelse av egyptiske meglere forsøker å bli enige om en mer varig og omfattende avtale om våpenhvile.

En palestinsk tjenestemann med kjennskap til forhandlingene, sier at Egypt onsdag la fram et nytt forslag til våpenhvile som blant annet innebar en delvis heving av den israelske blokaden av Gazastripen. Men det skal Israel ha nektet å gå med på.

Langvarig offensiv

Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, har hele tiden krevd at Israel umiddelbart opphever blokaden av den palestinske enklaven. Israel sier det er uaktuelt, så lenge Hamas og andre grupper har våpen.

Med unntak av to våpenhviler som ikke holdt, har det vært krig på Gazastripen siden Israel innledet en militæroffensiv mot enklaven for over en måned siden.

Mens forhandlingene pågår, benytter Gazas innbyggere stillheten til å inspisere sine knuste hjem og berge det som berges kan av innbo. 100.000 mennesker er hjemløse, og ifølge FN er 17.000 boliger ubeboelige etter bombingen.

Onsdag ble en italiensk journalist og fire andre personer drept da en gruppe palestinske eksperter skulle uskadeliggjøre en israelsk rakett nord på Gazastripen. Raketten eksploderte da bombeekspertene skulle løfte den over på et lasteplan.

Samlet delegasjon

I Kairo er det ikke bare Hamas Israel forhandler med, men en samlet delegasjon bestående av den nye samlingsregjeringen, Hamas, Fatah og Islamsk hellig krig.

Delegasjonen har hittil stått samlet og hardt på kravet om at blokaden oppheves i forbindelse med en våpenhvile.

Etter den forrige storkrigen i 2008–09 var en opphevelse av blokaden også en del av våpenhvileavtalen som Egypt bidro til å forhandle fram. Men det ble aldri noe av, og denne gangen vil palestinerne ha en samtidig opphevelse av blokaden eller en internasjonal garanti for at den blir hevet.

Palestinerne krever også å få åpne en havn med fri tilgang til Middelhavet, men det mener Israel må være tema i framtidige forhandlinger om en varig fredsavtale.

Delte meninger i Israel

På israelsk side har det imidlertid vært tegn til splittelse. Den tidligere viseforsvarsministeren Danny Danon fikk sparken etter å ha sagt at regjeringens holdning er for svak og at Israels militære rett og slett burde fjerne Hamas-styret.

Etterretningsminister Yuval Steinitz mener at Israel ikke har noe annet valg enn å overta Gazastripen igjen om rakettangrepene fortsetter.

– Enten blir det en rimelig løsning på situasjonen i Gaza, eller, hvis rakettangrepene gjenopptas, må vi vurdere en utvidet bakkeoperasjon for å avsette Hamas-styret og demilitarisere Gaza selv, sa Steinitz tirsdag.

De palestinske forhandlerne har imidlertid vist vilje til å åpne for at den palestinske selvstyremyndigheten tar ansvaret for gjenoppbyggingen av Gazastripen og gjennomføringen av en eventuell avtale som undertegnes i Kairo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt