Hopp til innhold

Israel planlegger Gaza-invasjon

Israel avviser et våpenhvile-forslag fra palestinerne. Samtidig legger den israelske hæren planer for en ny bakkeinvasjon av Gazastripen.

Det internasjonale samfunnet jobber på spreng med å trappe ned volden mellom Israel og palestinske grupperinger på Gazastripen.

Etter dialog med russerne har Hamas gått med på en «gjensidig våpenhvile», mot at israelerne trekker vekk sine styrker fra den hellige al-Aqsa-moskeen som har vært åstedet for kraftige sammenstøt den siste uken.

– Vi er klare for våpenhvile, sier en høytstående Hamas-talsmann.

Men sent i går kveld avviste den israelske regjeringen forslaget som kom via det russiske utenriksdepartementet, skriver den israelske avisen Ynetnews.com.

Egyptiske diplomater er også kommet til Tel Aviv. Diplomatene skal allerede ha møtt Hamas-ledere på Gazastripen før de reiste videre inn til Israel.

Egypt var det første arabiske landet som inngikk en fredsavtale med Israel og har meklet mellom partene i nabolandet flere ganger.

Statsminister Netanyahu med sikkerhetsstyrker

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at Hamas skal knuses.

Foto: Ronen Zvulun / AFP

Statsminister Benjamin Netanyahu bestemt i går kveld å trappe opp konflikten med det de beskriver som «palestinske terrorgrupper».

I hele natt har de bombet den sivile infrastrukturen til grupperingen som har styrt Gazastripen i snart 15 år, blant annet sentralbanken til Hamas.

Store styrker til Gaza-grensen

Torsdag formiddag satt israelske generaler og la planer for minst tre ulike bakkeinvasjonsscenarioer.

– Vi holder alle muligheter åpne, sier talsmannen til det israelske forsvaret, Hidai Zilberman.

Israel har hele uken sendt store forsterkninger til grensen mot Gaza. Flere titalls pansrede kjøretøy, stridsvogner og minst 5000 soldater, i tillegg til en egen fallskjermjeger-brigade.

– Gaza-avdelingen vår og den sørlige kommandoen sitter med planene nå, sier talsmannen til Jerusalem Post.

Planene skal senere i dag legges frem for statsminister Benjamin Netanyahu og den politiske ledelsen. Det er til slutt de som avgjør om det israelske forsvaret skal invadere Gazastripen igjen eller ikke.

Israel har sendt store bakkestyrker til grensen mot Gaza.

Israelske styrker på grensen til Gaza. Minst 5000 soldater er sendt.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

Rakettene fortsetter

Det skytes fortsatt raketter fra Gazastripen mot mål i Israel.

Fra torsdag morgen ble alle fly som skulle til Ben Gurion-lufthavnen utenfor Tel Aviv omdirigert til feriebyen Eilat og lufthavnen Ramon, som er Israels sørligste by og ligger på nordspissen av Rødehavet.

På torsdag ettermiddag kom meldinger om at raketter var avfyrt nettopp mot Eilat.

En talsmann for al-Qassam-brigadene, som er Hamas' væpnede gren, sier raketten er av en ny type som veier 250 kilo.

Den israelske avisen Haaretz skriver at raketten skal ha landet i et område og ikke har forårsaket noen skade. Flygingene til Ramon-lufthavnen skal ha blitt stanset i en kort periode.

Samtidig sier en israelsk kilde til nyhetsbyrået Reuters at Eilat-området ikke er rammet av noe angrep.

Ifølge det israelske militæret har antallet raketter som er skutt fra Gazastripen mot Israel, passert 1600.

Flere amerikanske og europeiske flyselskap har nå innstilt sine flyginger til Israel.

Tyske Lufthansa er ett av flyselskapene som foreløpig har kansellert flygingene til landet, som allerede er redusert som følge av pandemien. Selskapet sier i en uttalelse at de forventer å gjenoppta trafikken på lørdag, og at de er i nær kontakt med ulike sikkerhetsorganer og egne ansatte på bakken.

En talsmann for Hamas sier til nyhetsbyrået AFP at alle internasjonale flyselskaper må stanse flygingene til Israel.

Israel har bygget opp et kraftig rakettskjold med sterke varslingsmekanismer. Natt til torsdag gikk rakettalarmene så langt nord som Nasaret.

Frykt for full krig

Sist Israel invaderte den palestinske kyststripen i 2014, endte det med å bli en av de blodigste krigene mellom israelere og palestinere.

2100 palestinere ble drept, 10.000 skadet. På israelsk side ble 66 soldater og sju sivile drept i kampene.

I løpet av den 50 dager lange krigen ble over 100.000 bygninger bombet av israelske fly, og like mange palestinere ble gjort hjemløse.

Så langt i denne siste konfliktrunden har sju israelere og 83 palestinere mistet livet. Flere av de drepte skal være barn.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt