Hopp til innhold

Rakettalarm i Nord-Israel for første gang

Hamas skal ha skutt raketter mot Tel Aviv og Jerusalem tidlig torsdag. Rakettalarmene gikk så langt nord som Nasaret.

Raketter skutt opp Gaza mot Israel 13. mai 2021

NYE ANGREP MOT ISRAEL: Raketter ble sent onsdag kveld og natt til torsdag skutt fra Gazastripen mot Israel.

Foto: Khalil Hamra / AP

Det er første gang siden angrepene fra Gazastripen startet mot Israel mandag, at rakettalarmen har gått så langt nord. Dette tyder på at Hamas har utvidet rekkevidden for sine raketter, skriver Times of Israel.

Alarmene ble utløst også i Israels største by Tel Aviv og omkringliggende områder. Alle fly som skulle til Ben Gurion-lufthavnen blir fra torsdag morgen omdirigert til feriebyen Eilat og lufthavnen Ramon lengst sør i Israel.

I Rishon Lezion ble et bolighus truffet av splinter fra en rakett. I Petah Tikva øst for Tel Aviv slo en rakett ned mellom boligblokker. Video fra stedet viste en stor brann. En bygning fikk store skader.

Fem personer ble såret, opplyste en talskvinne for politiet torsdag morgen. Det dreide seg om et direkte treff mot byen, uttalte hun.

– Varselsirene går sentralt, sør og nord i Israel. Innbyggerne i disse områdene søker dekning for rakettene som Hamas skyter mot Israel, tvitret det israelske forsvaret rundt midnatt.

Laster Twitter-innhold

Rundt 1500 raketter skal ha blitt skutt mot byer i Israel siden mandag, ifølge det israelske forsvaret. Det er 500 flere enn forsvaret meldte tidligere onsdag.

Israel trapper opp

Gjennom natten har det israelske forsvaret (IDF) utført luftangrep mot Hamas største bank, marinefartøy og infrastruktur på Gazastripen, opplyser det israelske forsvaret.

Ett av angrepene skal ha rammet Hamas sikkerhetshovedkvarter, hjemmet til en bataljonssjef og rakettoppskytinger natt til torsdag, skriver The Times of Israel.

Onsdag vedtok sikkerhetsrådet i Israel en opptrappingsplan for angrepene mot Gazastripen

Rundt 1500 raketter har blitt avfyrt mot byer i Israel siden mandag.

GJENGJELDELSE: Gaza by ble natt til torsdag truffet av nye israelske luftangrep.

Foto: Mahmud Hams / AFP

Det gjør at Israel kan sikte seg inn på mål som offentlig kontorer og lignende. Til nå har angrepene ifølge israelske talsmenn vært rettet mot Hamas militære infrastruktur, etterretningskontor og våpenlagre.

Israels forklaring på at et høyt antall sivile er blitt drept og såret under angrepene, skyldes at Hamas plasserer etterretningsfunksjoner, raketter og våpenlagre midt blant sivilbefolkningen i tett befolkede områder.

Avgjørelsen i det israelske sikkerhetsrådet betyr trolig at konflikten vil trekke ut i flere dager.

– Det er ingen steder å løpe

Normalt skulle gatene i Gaza by og områdene rundt vært fylt med folk siste kvelden før id-feiringen som starter torsdag. Nå er gatene tomme og folk søker tilflukt.

– Det er ingen steder å løpe, eller å gjemme seg, forteller Zeyad Khattab til nyhetsbyrået AP.

Han har flyktet sammen med flere andre slektninger til et hus i Gaza etter at bomber traff hjemmet hans.

– Denne terroren er umulig å beskrive, sier han.

En palestinsk mann gråter på et sykehus i Gaza 12. mai 2021

En palestinsk mann gråter på et sykehus i Gaza 12. mai 2021.

Foto: Anas Baba / AFP

Mange drepte og skadde

Onsdag kveld er det meldt om opptøyer i flere byer i Israel. Like ved Tel Aviv er det rapporter om plyndring og vold der jøder og arabere går løs på hverandre.

Israelsk politi har pågrepet 374 personer etter opptøyer i ulike byer onsdag kveld og natt. 36 politifolk rapporteres å være skadet.

Seks av de pågrepne er mistenkt for å ha vært med på et overfallsangrep mot en palestiner med israelsk statsborgerskap i byen Bat Yam.

Mannen ble dratt ut av en bil og banket opp mens han lå på bakken. Bildene fra stedet sjokkerer også israelske politikere.

– Ingenting kan rettferdiggjøre lynsjing av arabere begått av jøder. Og ingenting kan rettferdiggjøre lynsjing av jøder begått av arabere, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

En palestinsk-israelsk innbygger i byen Bat Yam angripes av høyreorienterte israelere. Bildet er hentet fra videoen som kringkasteren Kan 11 har publisert.

En palestinsk-israelsk innbygger i byen Bat Yam angripes av høyreorienterte israelere. Bildet er hentet fra videoen som kringkasteren Kan 11 har publisert.

Foto: - / AFP

Samtidig er en synagoge og annen jødisk eiendom satt i brann i byen Lod, hvor det er erklært unntakstilstand.

To personer er også pågrepet, mistenkt for å ha skutt mot politiet under opptøyene på tirsdag.

Sent onsdag kveld hadde politiet kontroll over situasjonen på flesteparten av stedene der det var opptøyer og uro tidligere på kvelden.

Palestinske ungdom i Lod samlet utenfor en moske onsdag 12. mai.

Palestinske ungdom i Lod samlet utenfor en moske på kvelden onsdag 12. mai.

Foto: Heidi Levine / AP

Samtaler med USA

USAs president Joe Biden snakket onsdag med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Biden sa i telefonsamtalen at han håper voldshandlingene i Israel og Gaza tar slutt så fort som mulig, men understreket at Israel har rett til å forsvare seg.

USAs utenriksminister Antony Blinken snakket med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, der han oppfordret til å avslutte angrepene mot Israel.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

SISTE NYTT

Siste nytt