NRK Meny
Normal

Israel og Libanon positive

EUs løfte om å bidra med opptil 7000 soldater til FNs fredsbevarende styrke i Libanon, ønskes velkommen av både Israel og Libanon.

 

Javier Solana (t.v.), Kofi Annan og Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.

Den libanesiske regjeringen er svært fornøyd med denne positive og viktige avgjørelsen, sier Libanons statsminister Fuad Sinioras rådgiver Mohammed Chatah.

Etter noen utsettelser og noe tvil er nå ryggraden i den internasjonale styrken bestemt. Dette åpner for at Israel raskt kan trekke seg ut av Sør-Libanon, og Libanons hær raskt innta sine stillinger, tilføyde Chatah.

Israel gratulerer

Avgjørelsen ble tatt under EUs utenriksministermøte i Brussel i går, og også Israels utenrikspolitiske talsmann Mark Regev har uttalt seg positivt til utplasseringen av EU-soldater. - Israel gratulerer de europeiske landene med deres avgjørelse, sier Regev. - Dette er et viktig bidrag til å sikre fullstendig iverksettelse av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701.

Det var resolusjon 1701 som førte til våpenhvile i Libanon 14. august.

Italia vil allerede tirsdag sende fem krigsskip med 700-1000 soldater om bord til Libanon, skriver italienske aviser i dag. Italia vil bidra med 3000 soldater til FN-styrken, mens Frankrike vil bistå med 2000 soldater. Samlet vil EU-land bidra med 6900 soldater.

 

Franske FN-soldater i Beirut.
Foto: Thomas Coex / Scanpix/AFP

- En unik mulighet

FNs generalsekretær Kofi Annan reiser til Libanons hovedstad Beirut mandag for å diskutere utplasseringen av den fredsbevarende styrken med libanesiske myndigheter. I Brussel uttalte Annan seg optimistisk om mulighetene den nye styrken kan gi.

- Vi kan ha fått en unik mulighet til å omdanne slutten på krigshandlingene til en varig våpenhvile, sa Annan.

Hizbollah overrasket

Omfanget av Israels svar på Hizbollahs angrep over grensen til Israel og bortføringen av to israelske soldater 12. juli kom overraskende på den libanesiske Hizbollah-bevegelsen, sier Hizbollahs nestleder i et intervju i dag. Hizbollah hadde ventet en israelsk reaksjon, men trodde ikke at et angrep ville komme i juli.

- Vi ventet at Israel maksimalt ville svare med å bombe i en dag eller to, eller et begrenset angrep, eller angrep mot bestemte mål, og at det ikke ville vare mer enn tre dager og forårsake begrenset skade, sier nestleder Naim Qassem i et intervju med avisen al-Nahar. - Oppriktig talt så ble vi overrasket over det store omfanget og av dette alvorlige angrepet.

Qassem sier at Hizbollah to dager ut i krigen ble informert om at Israel og USA sammen hadde planlagt angrep på Hizbollah i september eller oktober.

Hizbollah vil koordinere sine bevegelser med den libanesiske hæren etter hvert som hæren rykker inn i Sør-Libanon, men ikke oppgi tanken om motstandskamp mot Israel, sier Qassem.

(NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt