Hopp til innhold

Israel nektes deltakelse i lynsjakk-VM med Magnus Carlsen

Israelske sjakkspillere blir nektet å være med i lyn- og hurtigsjakkturnering med Magnus Carlsen i Saudi-Arabia. Årsaken er at de ikke får innreisevisum. – Synd, sier manageren til Carlsen.

Magnus Carlsen med trofeet etter sin tredje VM-seier.

Israelske spillere får ikke møte Magnus Carlsen i Saudi-Arabia.

Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK

Det bekrefter visepresident Israel Gelfer i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i en e-post til nyhetsbyrået Reuters.

Opprinnelig skulle syv israelske spillere ha bedt om innreisevisum til turneringen som skal spilles i tidsrommet fra 26. til 30. desember. Problemet er at Gulf-statene ikke anerkjenner Israel som land.

– Dette er ikke et verdensmesterskap hvis det er slik at sjakkspillere fra flere land blir nektet deltakelse. Hver eneste sjakkspiller bør få delta basert på meritter, ikke etter hvilket pass de har, hvor disse er utstedt eller hvilke stempler du har i passet, sier Lior Aizenberg, talsperson for det Israeliske sjakkforbundet.

Manager Espen Agdestein: – Synd

Manageren til Magnus Carlsens manager Espen Agdestein er ikke fornøyd med avgjørelsen til Saudi-Arabia.

– Dette synes jeg er synd. Jeg ønsker at alle som er kvalifisert skal få delta i sjakk-VM, så det er veldig dumt, sier Agdestein.

Det kommer imidlertid ikke til å få innvirkning på Carslens deltakelse.

– Han skal spille mesterskapet, og er upolitisk i forhold til at han spiller sjakk. Norge har ikke noen sanksjoner mot Saudi-Arabia, og norske politikere og norsk næringsliv har omgang med landet, sier Agdestein.

Carlsen spiller om to titler

Carlsen har sjansen til å hente hjem to titler i mesterskapet. VM i hurtigsjakk spilles fra 26. til 28. desember, og VM i lynsjakk går fra 29. til 30. desember.

Førstnevnte turnering går over 15 runder, mens sistnevnte spilles over 21 runder.

Målet er imidlertid ikke bare å ta hjem de to titlene. Carlsen har også flagget at han håper å få til noe ingen annen sjakkspiller i historien har klart, å se 3 000-tallet i ratingpoeng på verdensrankingen.

Nå står han med 2 986.

– Ingen hadde trodd noen skulle klare det på flere tiår, men nå er Magnus bare noen poeng unna, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

NRK sender både VM i både lyn- og hurtigsjakk fra 2. juledag.

SISTE NYTT

Siste nytt