Hopp til innhold

Magnus Carlsen vil bryte magisk grense: – Ingen har vært i nærheten tidligere

Under lyn- og hurtigsjakk-VM har Magnus Carlsen som mål å klare det utrolige.

carlsen

KAN BLI HISTORISK: Magnus Carlsen har satt seg ambisiøse mål for lyn- og hurtigsjakk-VM.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP

– Jeg nærmer meg 3000. Det blir helt klart et delmål i løpet av VM å komme seg opp til den ratingen, sier en ivrig Magnus Carlsen.

Han snakker om verdensrankingen i lynsjakk. Etter et år hvor han har spilt usedvanlig mange partier av den hurtigste sjakkformen, står han nå med 2986 ratingpoeng.

Det er historisk høyt. Og det er bare 14 små poeng unna grensen ingen i sjakkhistorien noen gang har klart å bryte, uansett sjakkgren: 3000-tallet.

– Ingen hadde trodd noen skulle klare det på flere tiår, men nå er Magnus bare noen poeng unna, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Målet til Carlsen er å klare det når han skal kjempe for å ta tilbake verdensmestertitlene i lyn- og hurtigsjakk i slutten av desember.

Se lyn- og hurtigsjakk-VM på NRK hele romjulen!

Beviser at han er et sjakkgeni

Mens konkurrentene stadig nærmer seg Carlsen på verdensrankingen i klassisk sjakk, raser han fra dem i de hurtigste sjakkgrenene. Han har over 100 ratingpoeng mer enn nærmeste utfordrer.

– Det har nok noe å gjøre med at i langsjakk utlignes forspranget fordi man får tid til å tenke og mer tid til å ikke bare måtte følge instinktet. I tillegg minsker det betydningen av åpningsforberedelser, forklarer den norske sjakkstjernen.

– Beviser lynsjakk i større grad om man er et sjakkgeni?

– Ja, det beviser et større sjakktalent. Og det tror jeg er en fordel for meg, smiler 27-åringen.

Forventer fyrverkeri

Bae skal kommentere alle Carlsen partier i lyn- og hurtigsjakk-VM og gleder seg til å se nordmannen kjempe om titlene i sjakkgrenene han er aller best i.

– Han er sterkest når det handler om intuisjon, sier en engasjert Bae.

– Jeg forventer at han er i knallform. Han ønsker å vise at han er best med kort tenketid, så jeg forventer et fyrverkeri gjennom fem dager.

Siste nytt

 • Hovland med stadig overtak i Ryder Cup – USA må ha et mirakel

  Viktor Hovland leder kontrollert mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget har fortsatt grepet om turneringsseieren.

  Hovland og co. ledet 10,5-5,5 før den siste dagen, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  Status i de tolv pågående kampene er fem ganger Europa-ledelse og amerikansk ledelse i like mange kamper. I de to resterende singleduellene er det ingenting som skiller.

  Den 26 år gamle nordmannen storspiller i duell mot Collin Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

  Søndag er alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det ligger dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trenger et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

  Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

  Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

  – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

  Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

  Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

  – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

  Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste