Hopp til innhold

Netanyahu: – Internasjonalt press stopper oss ikke

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier på en pressekonferanse at landet ikke vil la seg presse fra å aksjonenere mot det han kaller terrorister i Gaza. Offensiven mot Gaza hadde fredag krevd nesten 100 liv, halvparten av dem kvinner og barn.

Benjamin Netanyahu peker under pressekonferanse

Netanyahu sier Israel ikke vil la seg presse av internasjonale aktører.

Foto: GALI TIBBON / Afp

I løpet av natt til fredag ble ytterligere elleve palestinere drept. En 33 år gammel mann ble drept da huset hans i Gaza by ble bombet, og fem mennesker ble drept i et angrep som rammet huset til et medlem av den væpnede gruppen Islamsk hellig krig i Rafah sør på Gazastripen.

PALESTINIANS-ISRAEL/ Israeli soldiers stand atop an APC outside the central Gaza Strip

Israel forbereder nå angrep langs bakken etter flere dager med luftangrep. To brigader har i dag blitt flyttet til Gazas grenser.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Samtidig fortsatte rakettene til Hamas å hagle over Israel. For første gang ble tre israelere såret, hvorav én alvorlig, da Hamas fikk inn en fulltreffer på en bensinstasjon i Ashdod, 28 kilometer nord for Gaza.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt fredag ettermiddag en pressekonferanse der han fortalte om situasjonen og svarte på spørsmål fra israelske og internasjonale journalister.

Statsministeren fortalte at han hadde hatt samtaler med både Obama, Merkel, Putin, Cameron og Hollande om situasjonen. Men selv om mange over hele verden oppfordrer til stopp på voldsbruken vil ikke Netanyahu la seg overtale.

– Press fra internasjonale aktører vil ikke stoppe oss fra å handle mot terrorister på Gaza, sa Netanyahu ifølge journalister som fulgte pressekonferansen.

Netanuahu gjorde det klart at offensiven fra det israelske militæret vil fortsette så lenge som nødvendig. Han sa også at alle muligheter vurderes fremover, også bakkeinvasjon på Gazastripen.

Målet for operasjonen er ifølge den israelske statsministeren å reetablere ro og orden, og hindre Hamas og andre fra å angripe Israel.

Mideast Israel Palestinians

Røyken steig opp frå Gazastripa Israel forbereder nå angrep langs bakken etter flere dager med luftangrep. To brigader har i dag blitt flyttet til Gazas grenser etter flere rakettangrep.

Foto: Edi Israel / Ap

Samtidig som Netanyahu snakket til journalister gikk alarmen for luftangrep i både Tel Aviv, Ashdod og flere andre steder.

– Ville dere bare stått og sett på om raketter falt på Washington, London, Paris, eller Berlin, spurte Netanyahu retorisk for å svare «så klart ikke» på sitt eget spørsmål.

Gjør klar invasjon

Tre israelske infanteribrigader ble fredag flyttet til Gazas grense, og oppbyggingen skal styrkes med ytterligere en eller to brigader, sier talsmann for de israelske militære IDF, Peter Lerner.

Oberstløytnant Benny Gantz sier han er klar til aksjon, en indikasjon på at Israel er rede til å sende inn stridsvogner og bakkestyrker, slik de gjorde under den to uker lange Gazakrigen i 2009.

Konfrontert med en mulig bakkeinvasjon advarte Hamas internasjonale flyselskaper om at de ville fyre av raketter mot Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv.

Hamas opplyste at fire raketter var avfyrt mot flyplassen, men ingen raketter er foreløpig observert i området. IDF opplyste derimot at tre raketter var uskadeliggjort av det israelske rakettforsvarssystemet i lufta over Tel Aviv.

Appeller

ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT

Israelske soldater har patruljert grensene til Gaza mer enn vanlig de siste dagene.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

En gruppe på 34 internasjonale organisasjoner, blant dem CARE, Oxfam og Redd Barna, sendte fredag ut en appell til begge parter om å stanse krigshandlingene og trappe opp arbeidet for å finne en varig løsning.

Samtidig sier FNs menneskerettssjef Navi Pillay at det høye antallet drepte i Gaza reiser spørsmålet om Israel er ansvarlig for brudd på folkeretten. Hun sier at de mange angrepene på private bolighus er svært bekymringsfullt.

Hun sier også at hun er like opprørt over Hamas' vilkårlige rakettangrep fra Gaza mot Israel og ber begge parter respektere de siviles rettigheter.

Tilbyr mekling

Dagen etter at USAs president Barack Obama tilbød seg å mekle mellom Israel og Hamas for å gjenopprette våpenhvilen fra 2012, ba Palestinas president Mahmoud Abbas om internasjonal hjelp og oppfordret FNs sikkerhetsråd til å kreve våpenhvile.

Men ingen av partene er ennå klare til å avblåse konflikten. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det torsdag klart at en våpenhvile ikke engang er på dagsorden, og Hamas har fortsatt mange raketter igjen og mye å bevise.

USA er imidlertid redd for at konflikten skal eskalere i et allerede skrøpelig Midtøsten med borgerkrig i Syria og oppløsning i Irak, med det islamistiske ISIL som en voksende trussel.

– Forsøker å presse Egypt

Men fordi Hamas står høyt på USAs og Israels terrorlister kan USA ikke ha direkte kontakt med dem. Derfor må en amerikansk mekling innebære samarbeid med Egypt, og torsdag snakket utenriksminister Kerry med sin egyptiske kollega for å overtale Egypt til å bruke det de måtte ha av innflytelse på Hamas.

– USA forsøker å presse et motvillig Egypt inn i en ny meklerrolle i konflikten, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

– Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har ikke lyst til å spille meglerrollen fordi han anser Hamas som Det muslimske brorskapets forlengede arm, sier hun.

Men Egypt unngår ikke å bli involvert når folkeopinionen i de arabiske landene vekkes av stadig flere meldinger om uskyldige familier, kvinner og barn som blir offer for de israelske rakettene, og etter press fra USA

Egypt har allerede åpnet grensa for sårede palestinere, og fredag fordømte Egypt Israel for kollektiv avstraffelse.

SISTE NYTT

Siste nytt