Tilbys amnesti

Islamistene i Somalia har forlatt havnebyen Kismayu, den siste byen som fortsatt var under islamistenes kontroll. Den somaliske regjeringen tilbyr islamistene amnesti om de legger ned våpnene.

Islamistisk opprørssoldat
Foto: MOHAMED SHEIKH NOR / AP

- Kismayu er nå under regjeringens kontroll, hevdet statsminister Ali Mohamed Gedi i morges.

- Det islamske rettsråd har forlatt Kismayu. Ingen vet hvor de har dratt. Det er masse forvirring, fortalte en innbygger.

En islamistisk kommandant bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at de har gitt opp Kismayu, som ligger sør i Somalia.

Forfølger islamistene

Den somaliske regjeringen sier den vil forfølge islamistene som nå har forlatt Kismayu. Den begrunner dette med at islamistene samarbeider med utenlandske krigere.

Islamistene skal også ha forlatt byen Jilib, like nord for Kismayu, etter at etiopiske styrker i går angrep byen med granater og bombekastere.

Mange tusen innbyggere hadde da rømt fra byen av frykt for blodbad.

Amnesti

Somalias midlertidige regjering tilbyr islamistene amnesti dersom de legger ned våpnene, men lover å fortsettejakten på dem som ikke gjør det.

Statsminister Gedi gir innbyggerne i Mogadishu tre dager til å legge ned våpnene og truer med å gå hardt til verks om det ikke skjer.

Byen har vært preget av anarki og vært terrorisert av rivaliserende krigsherrer siden begynnelsen av 1990-tallet.

Inntil for to uker siden kontrollerte Somalias islamske rettsråd, SICC, store deler av Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu. Men etter at Etiopia intervenerte og sendte soldater til Somalia, har islamistene blitt drevet fra skanse til skanse.

Toppmøte

Kenyas president Mwai Kibaki vil kalle sammen et regionalt toppmøte for å diskutere krisen i Somalia. - Kenya er interessert i fred og stabilitet i regionen, sa Kibaki i sin nyttårstale.

Han ga imidlertid ingen dato for det planlagte toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt