Brukte russiske jagerfly på plass i Irak

I løpet av tre eller fire dager skal de fem første russiske jagerflyene av typen Su-25 være på vingene over Irak, påstår myndighetene i landet.

Russisk jagerfly på plass i Bagdad

Russiske soldater tok imot de russiske jagerflyene da de landet i Bagdad i natt.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

I natt landet den første planlagte leveransen av russiske jagerfly i Iraks hovedstad, og skal i løpet av få dager settes inn i kampene mot opprørene i landet, melder BBC.

Flyene er av typen Su-25 og Su-30 har er kjøpt inn for rundt 3 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået AFP. Totalt skal det være snakk om åtte fly med mulighet for å kjøpe ytterlige seks.

USA og Iran bidrar

I tillegg har amerikanske kampklare droner begynt å fly over Bagdad og områdene rundt. Ifølge Det hvite hus skal de ikke angripe mål på bakken, kun beskytte de 180 amerikanske rådgiverne som nå er på plass i landet.

Også nabolandet Iran har sendt droner over til Irak sammen med daglige fly med militært utstyr og forsyninger.

Harde kamper i Tikrit

I dag hevder irakiske militærkilder overfor irakiske medier at landets styrker har rykket lenger inn i den opprørskontrollerte byen Tikrit, og at mesteparten av byen er «rensket» for opprørere.

Byen er kontrollert av sunnimuslimske opprørere fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL).

– Sikkerhetsstyrkene klarte i dag å styrke sin kontroll over mesteparten av Tikrit, sier en ikke identifisert militærkilde til TV-stasjonen Al-Sumaria.

Men meldingene om hvem som faktisk har kontroll over byen, er motstridende.

Ifølge øyenvitner har irakiske styrker trukket seg tilbake til byen Djila, som ligger rundt 25 kilometer sør for Tikrit. Det melder BBC.

Øyenvitnene sier irakiske styrker ble hindret av hjemmelagde bomber ved innfartsårene til byen, men at luftangrepene mot byen fortsatte søndag.

Tikrit ligger rundt 140 kilometer nordvest for Bagdad. Byen er strategisk viktig fordi den ligger på hovedfartsåren mellom Nord-Irak og hovedstaden.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt