NRK Meny
Normal

Tidligere iransk diplomat frykter at UD skal sende ham hjem til Iran

- Jeg er redd for at de skal utlevere meg og min familie til Iran, sier Mohammad Reza Heydari til NRK.

Iransk opposisjonell

Iransk opposisjon i protest mot regimet i Desember 2009. Flere ble drept i demonstrasjonene i Tehran, Iran.

Foto: Amir Sadeghi / Scanpix/AFP

Den tidligere konsulen ved den iranske ambassaden i Oslo sa i desember opp sin stilling i protest mot det iranske regimets voldsbruk mot demonstranter i Iran. Nå er han redd for å melde seg for det norske Utenriksdepartementet, fordi han tror de kan komme til å utlevere han til Iran.

- Det jeg har gjort er ingenting sammenlignet med den tapperhet det iranske folket har vist den siste tiden. De har kjempet for sin rett til frihet og demokrati med livet som innsats, sier Heydari.

- Vil gi et signal til folket

Han sier at oppsigelsen er hans bidrag til sitt folk og at han ved å gjøre dette vil signalisere at han støtter folket og ikke regimet.

- Jeg håper min handling vil smitte over på de mange andre som tross sine viktige posisjoner i det iranske systemet, ikke støtter regimets diktatur. Vi er mange som ønsker vårt folk bedre enn dette, sier diplomaten til NRK.

Heydari bor i Oslo med sin kone og to sønner. Hans eldste sønn deltok på demonstrasjonene i Oslo som eksiliranere holdt i støtte for det iranske folket, etter det omstridte presidentvalget i fjor sommer.

Etter at Irans sittende president ble gjenvalgt 12. juni i fjor, anklaget opposisjonsleder Mir Hossein Mousavis tilhengere regimet for valgfuks. Det førte til massive opptøyer i Iran.

- Hadde ikke samvittighet til det

Siden har situasjonen vært spent i landet, og i romjulen nådde opptøyene et nytt høydepunkt. Minst 8 demonstranter ble drept og tusenvis arrestert. Ifølge Heydari var det dette som fikk begeret til å renne over:

- Jeg hadde ikke samvittighet til å fortsette, forteller han. Han ga da sin charge'de affairs ved de iranske ambassaden beskjed om at situasjonen i landet gjorde det umulig for han å fortsette i stillingen. Siden leverte han oppsigelsen.

Nå er familien redde for hva som vil skje dersom de må reise tilbake til hjemlandet. Heydari sier han har det svært tungt psykisk og tenker mye på hva han bør gjøre.

Ambassaden benekter historien

Kommunikasjonsansvarlig ved den iranske ambassaden i Drammensveien i Oslo, Jamshid Parvizi, benektet mandag at Heydari har sagt opp i protest. Ifølge Parvizi var hans diplomatoppdrag fullført og han hadde reist på ferie.

Tirsdag forsøkte imidlertid Parvizi å stoppe NRK i å melde denne saken med begrunnelse i at "Heydari fortsatt jobber i sin stilling ved ambassaden og en slik sak basert på løgn og løse rykter vil skade hans videre arbeid for diplomatiet".

- Etter at jeg leverte min oppsigelse, ble jeg kontaktet av det iranske utenriksdepartementet, som anbefalte meg å komme hjem slik at vi kunne prate om saken. Det er noe jeg vurderer som svært risikabelt for meg og min familie, sier Heydari til NRK.

- Ikke en sak for UD

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svenungsen, sa til NRK tirsdag at de ikke er kjent med diplomatens oppsigelse og at de dermed ikke kan uttale seg om den.

- Dersom han ønsker å søke asyl i Norge, er dette uansett en sak for Utlendingsmyndighetene, sa Svenungsen.

Video nsps_upload_2010_1_5_20_3_10_2810.jpg

Se NRKs reportasje fra da diplomaten sa opp sin stilling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt