Hopp til innhold

Iran vil godta atom-inspektører

Barack Obama er klar til å legge press på Iran om de ikke overholder det de nå lover.

Barack Obama
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Representanter for stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland er nå i Génève for å forhandle med Iran om deres omstridte atomprogram.

Partene har blitt enige om at Iran innen to uker skal slippe inspektører inn i landet for å inspisere urananrikingsanlegget i Qom. Anlegget ble internasjonalt kjent i forrige uke, og det fryktes at anrikingen er et ledd for Iran på veien til å skaffe seg atomvåpen.

Krever handling

Mahmoud Ahmedinejad

Irans president president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: HASAN JAMALI / AP

I en tale i kveld sier USAs president Barack Obama at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skal reise inn i Iran og inspisere anlegget innen to uker.

Obama sier at Iran har fått en klar beskjed fra det internasjonale samfunnet, og at de konstruktive samtalene må etterfølges av konkrete handlinger.

- Vi er forberedt på å øke presset mot Iran dersom landet ikke overholder sine forpliktelser, sier Obama, og legger til at han håper på et bedre forhold mellom Iran og resten av verden.

Høyeste samtalenivå på 30 år

Irans sjefsforhandler i Génève sier at samtalene har gitt Iran en mulighet til å innlede et nytt samarbeid som kan fjerne internasjonal bekymring rundt atomprogrammet.

Samtalene mellom USA og Iran i Génève er det høyeste diplomatiske nivå landene har snakket sammen på de siste 30 år.

Ny strategi

I forkant av disse forhandlingene har USA valgt en annen strategi enn hva den forrige regjeringen gjorde. Truslene om sanksjoner mot Iran er nå mindre fremtredende enn tidligere, og amerikanernes taktikk heller nå mer i retning av å tilby Iran en utstrakt hånd.

– Riset bak speilet er tonet ned, til fordel for den utstrakte hånd. Men riset er der fortsatt, sier Kjetil Selvik til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt