Hopp til innhold

– Iran takker ja til å delta på Syria-konferansen

Opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen truer med å trekke seg fra fredskonferansen om Syria dersom ikke invitasjonen til Iran trekkes tilbake. Men Iran sier vil delta.

Mohammad Javad Zarif

Irans utenriksminister, her fra et møte i Moskva forrige uke, skal ha hatt lange samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Nå er landet invitert av FN til å delte i fredssamtalene om Syria i Sveits senere denne uken.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / NTB Scanpix

Fredssamtalene om Syria skal etter planen starte i Sveits onsdag. I forkant har Irans mulige rolle i samtalene vært et diskusjonstema, blant annet mellom Russland og USA.

I går opplyste FNs generalsekretær Ban Ki-moon at han har invitert iranerne til den første dagen av konferansen. Han skal de siste dagene ha hatt langvarige samtaler med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Nå svarer russerne på invitasjonen:

Ban Ki-moon

FN og Ban Ki-moons invitasjon til Iran har sådd tvil rundt fredskonferansen i Sveits, to dager før den etter planen skal holdes.

Foto: EMMANUEL DUNAND / NTB Scanpix

– Vi har alltid avvist alle forhåndsbetingelser for å delta på Genève 2-møtet om Syria. Basert på den offisielle invitasjonen som vi har mottatt, vil Iran delta på Genève 2 uten forhåndsbetingelser, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann ifølge det statlige nyhetsbyrået ISNA.

Truer med å trekke seg

Nasjonalkoalisjonen, som er en del av den syriske opposisjonen, ga lørdag beskjed om at de vil delta på konferansen i Sveits. Å invitere Assad-allierte Iran faller imidlertid ikke i god jord hos opposisjonen.

En talsmann Nasjonalkoalisjonen erklærer på Twitter at de vil holde seg unna konferansen med mindre Ban Ki-moon trekker tilbake invitasjonen til Iran, skriver AFP.

De gir frist til klokken 20 i dag med å trekke invitasjonen, sier et medlem av koalisjonen til Reuters.

Saudi-Arabia, som støtter opprørerne i Syria, sier de ikke tror Iran er kvalifisert til å delta i forhandlingene fordi landet ikke offentlig har støttet kravet om en overgangsregjering, melder saudisk media ifølge Reuters.

– Stiller trolig til gjenvalg

Russland har vært pådrivere for at Iran skulle delta i forhandlingene, mens USA har sagt nei så lenge ikke støtter kravet om at Syrias president Bashar al-Assad skal gå av.

I et ferskt intervju med AFP sier Assad at det er signifikant sjanse for at han stiller til gjenvalg som president i sommer. Samtidig uttrykte han at samtalene burde fokusere på det han kaller krigen mot terrorisme.

Situasjonen i Syria var ett av temaene Norges utenriksminister Børge Brende (H) diskuterte da han i dag besøkte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Brende sier han håper konferansen kan føre til en politisk løsning på konflikten.

Børge Brende er på besøk i Moskva i dag hvor han blant annet diskuterte situasjonen i Syria med utenriksminister Sergei Lavrov.

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.