Hopp til innhold

Assad avviser opposisjonen og sier borgerkrigen vil vare lenge

Syrias president Bashar al-Assad sier det er totalt urealistisk at medlemmer fra Nasjonalkoalisjonen kan få ministerposter i en ny regjering. Han varsler også at det er stor sjanse for at han vil stille som kandidat i sommerens presidentvalg.

Bashar al-Assad

I et eksklusivt intervju med AFP kaller Syrias president Bashar al-Assad konflikten i landet en kamp mot terrorisme, uten å trekke noe skille mellom de ulike gruppene som kjemper mot regimet.

Foto: JOSEPH EID / NTB Scanpix

– Jeg ser ingen grunn til hvorfor jeg ikke skulle stille dersom det er et ønske fra folket, sier den syriske presidenten i et eksklusivt intervju med det franske nyhetsbyrået AFP.

Intervjuet fant sted i presidentpalasset i Damaskus søndag, og Bashar al-Assad skal ha vært smilende og tilsynelatende avslappet.

Han avviser opposisjonen som noe utenlandske støttespillere har skapt. Og muligheten for at opposisjonsmedlemmer kan bli utnevnt til statsminister, karakteriserer han som en «god vits».

– De kom til grensen for en 30 minutter lang fotoseanse for så å flykte. Hvordan kan de bli ministre i regjeringen?, spør presidenten, som etterfulgte sin far i 2000.

– Krigen vil fortsette lenge

Bashar al-Assad sier borgerkrigen i Syria vil fortsette lenge, selv om regimet ifølge ham selv gjør framskritt.

– Denne typen kamper er kompliserte, vanskelige, og de krever mye tid.

Over 130 000 mennesker har trolig blitt drept siden konflikten brøt ut i mars 2011.

Mange har rettet kraftig kritikk mot Assads krigføring, blant annet med påstander om at regimet har brukt kjemiske våpen mot sivile. Den omstridte presidenten hevder at regjeringsstyrkene ikke har stått for noen massakre i konflikten, men at staten kun har beskyttet sine sivile.

Advarer mot kaos

Assad benyttet også anledningen til å advare mot kaos i Midtøsten dersom han taper borgerkrigen mot opprørerne.

– Dersom Syria taper kampen mot terroristene, vil det bety at kaos vil spre seg over hele Midtøsten, sier han.

Enten det dreier seg om sekulære vestligstøttede opposisjonsgruppene i eksil eller islamistgrupper som Nusra-fronten og ISIL, omtaler Assads regime alle som kjemper mot regimet som terrorister.

President Bashar al-Assad i intervju med AFP

Dette bildet fra av det nasjonale nyhetsbyrået SANA viser Syrias president under intervjuet med AFP.

Foto: SANA / NTB Scanpix

Kamp mot terror

Onsdag starter en lenge ventet fredskonferanse i Sveits, hvor blant annet representanter for Assad-regimet deltar. Diplomatiet pågår på høygir i forkant av konferansen, og det er mye uklarhet og diskusjon om hvem som skal og bør delta.

Bashar al-Assad mener hovedmålet med Genève II-konferansen burde være å ta en avgjørelse om kampen mot terror.

– Genève-konferansen burde gi klare resultater når det gjelder kampen mot terrorisme, sier Assad.

Snakker om familielivet

– Det er noen ting som ikke har forandret seg, sier Assad på spørsmål om hvordan borgerkrigen har forandret hans daglige liv.

– Jeg går til jobb som vanlig, vi bor i det samme huset som før og barna går på skolen. De tingene har ikke forandret seg, sier Assad.

Assad er far til tre, og forteller i intervjuet om hvordan barna påvirkes av krigen.

– Hvorfor finnes det så onde mennesker? Hvorfor er det ofre? Det er ikke lett å forklare disse tingene til barn, men spørsmålene fortsetter å oppstå daglig og er tema for diskusjon i enhver familie, inkludert min egen.

Assad kommenterte ikke hvor hans kone Asma er, men sier at han selv aldri har vurdert å forlate landet på grunn av borgerkrigen.

SISTE NYTT

Siste nytt