Hopp til innhold

Iran med sjarmoffensiv i Genève

I Genève presenterte den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif forslag til løsning på striden rundt Irans atomprogram gjennom en Power Point-presentasjon – og på engelsk.

Catherine Ashton og Irans utenriksminiser Mohammad Javad Zarif

EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif fant åpenbart tonen under første møtedag i Genève.

Foto: POOL / Reuters

Det skal være første gang noensinne en iransk delegasjon har brukt engelsk som møtespråk, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Valg av språk tolkes som en gest til samtalepartnerne, som består av politikere og diplomater fra USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, kjent som P5 + 1-gruppen.

Understreker at de mener alvor

– Vi er seriøse når det gjelder ønsket om forhandlinger og ønsket om å finne en løsning. Vi er ikke her for å kaste bort tiden vår, sa den iranske erfarne forhandleren Abbas Aragchi etter møtet i dag, tirsdag.

Aragchi, som er landets viseutenriksminister, fortalte at sjefens forslag hadde blitt tatt vel imot av motparten og beskrev møtet som godt og konstruktivt og stemningen som positiv.

P5 + 1-gruppen ledes av EUs utenrikssjef Catherine Ashton, mens utenriksminister Mohammad Javad Zarif står i spissen for den iranske delegasjonen.

Iran holder fast på sin rett til å utvikle et atomprogram, men i motsetning til forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad har den nåværende presidenten Hassan Rohani lovet full åpenhet, slik at omverdenen kan tro dem på at atomanleggene skal brukes til å produsere atomenergi og ikke atombomber.

Målet med den nye åpenheten er at sanksjonene mot landet heves og den internasjonale isolasjonen brytes. Sanksjonene er i ferd med å kvele Irans økonomi, med virkningene det har i samfunnet.

Det internasjonale kravet er at Iran må stanse all produksjon og lagring av uran som er anriket opp til 20 prosent, at all uran som er anriket opp til dette nivået må sendes ut av landet og at anlegg der størsteparten av anrikingen foregår stenges.

Høyanriket uran brukes i energiproduksjon, men det er også en nødvendighet hvis man skal produsere atombomber – og det er her striden mellom Iran og omverdenen står, hva den anrikede skal brukes til.

Atomsamtaler med Iran i Geneve

Forhandlingene foregår mellom representanter for de seks landene pluss Iran.

Foto: POOL / Reuters

Ingen inspeksjoner i denne omgang

– Forslaget vi har lagt på bordet kan føre til et gjennombrudd, hevder Abbas Aragchi.

Fordi partene har blitt enige om å holde forslagene som legges på bordet og det konkrete innholdet i samtalene hemmelig, ble alle spørsmål om hva det iranske forslaget egentlig inneholder avvist av begge parter.

Men ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA skal den iranske siden ha lagt frem et forslag om å redusere nivået på anrikingen.

Det eneste som er sikkert, er at forslaget ikke inneholder en umiddelbar adgang for det internasjonale samfunnet til raskt å inspisere de iranske atomanleggene.

– Nei, det forekommer ikke i forslaget, sa Aragchi ifølge IRNA.

Han sa videre til Reuters at det er for tidlig å si om møtet i Genève vil føre til at stillingskrigen mellom Iran og Vesten nå går mot slutten.

Isen brutt mellom fiendene

Talsmannen for EUs utenrikssjef Catherine Ashton beskriver møtet som veldig nyttig:

– For første gang, veldig detaljerte tekniske diskusjoner om det iranske atomprogrammet. Møtet ble holdt i en forretningsmessig tone, skriver talsmann Michael Mann på Twitter.

Etter at det offisielle gruppemøtet var over, traff Ashton og Zarif hverandre på tomannshånd.

USA har også signalisert at de er åpne for et separat møte med den iranske delegasjonen, på siden av de offisielle forhandlingene.

Det kommer trolig som en følge av telefonsamtalen mellom presidentene Barack Obama og Hassan Rohani under FNs hovedforsamling i september. Det var den første direkte kontakten mellom de to lands statsledere siden 1979.

Det formelle møtet mellom Iran og P5 + 1-gruppen fortsetter i morgen. Disse to dagene i den sveitsiske byen avgjør trolig om det blir en videre prosess mellom Iran og omverdenen.

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif uttrykte i helgen håp om at man under Genève-møtet kan enes om en vei videre – mot en endelig løsning. Men han understreket at det vil ta tid før man eventuelt er i mål.

Det samme budskapet kom fra Det hvite hus i kveld, at det er viktig å ta forsiktige steg og smøre seg med tålmodighet. Men talsmannen til Obama vektla det positive i at atomsamtalene er i gang igjen.

De eneste som fastholder at møtet i Genève er en dårlig ide, er konservative politikere i Iran og USA, og ikke minst Israel – som er sikre på at Iran bløffer med sin nye vilje til samarbeid.