Hopp til innhold

Iran vil ha på plass en atomavtale innen seks måneder

Irans president Hassan Rohani ønsker å forhandle fram en avtale med USA og Vesten om landets atomprogram. I dag møter iranerne Sikkerhetsrådets faste medlemmer.

Irans president Hassan Rohani på FNs talerstol

Denne uka talte Irans nyvalgte president Hassan Rouhani til FN og hovedbudskapet var moderasjon, dialog og rasjonalitet.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Afp

Atomprogrammet har lenge vært et stridsspørsmål mellom USA og Iran, og Rohani håper en eventuell avtale kan være starten på en normalisering av forholdet mellom de to landene, kommer det frem i et intervju med Washington Post.

– Den eneste måten å gjøre dette på er å sette en kort tidsfrist, sier Rouhani til avisa.


– Jo kortere den er, jo bedre for alle involverte. Iran ville foretrekke tre måneder. Om det blir seks er det også bra. Det må være snakk om måneder, ikke år, sier presidenten videre.

Fredelige formål

En løsning av striden om Irans kjernefysiske program vil være et startpunkt for en normalisering av forholdet mellom Iran og USA ifølge Rouhani.

– Etter en løsning av atomspørsmålet er det ingen umuligheter når det kommer til å utvikle ting videre, sier Rouhani.

I sin tale under FNs hovedforsamling sa han at atomvåpen ikke har noen plass i Irans forsvar, og at han er rede til å delta i «tidsavgrensede» samtaler om atomstriden. Vesten mistenker at Iran bruker sitt kjernefysiske program til forsøk på å utvikle atomvåpen, men landet insisterer på at det er programmet kun har fredelige formål.

Ber Israel slutte seg til atomavtale

Irans president oppfordrer også Israel til å slutte seg til avtalen om ikke-spredning av atomvåpen NPT. Hvis israelerne har atomvåpen, må disse plasseres under internasjonal kontroll. krever Hassan Rouhani.

I en tale på et møte i FNs hovedforsamling om kjernefysisk nedrustning torsdag sa Rouhani at nesten fire tiårs arbeid med å skape en atomvåpenfri sone i Midtøsten har vært forgjeves. Dette er svært beklagelig, framholdt han.

– Så lenge atomvåpen finnes, er det fare for at de kan bli brukt eller at det kan komme trusler om at de vil bli brukt. Den eneste måten å løse dette problemet på, er å fjerne dem fullstendig, fortsette den iranske presidenten.

– Israel, som er det eneste landet i regionen som står utenfor NPT, bør uten ytterligere forsinkelse slutte seg til traktaten, sa Rouhani.

Diplomater la merke til at Rouhani omtalte Israel med statens offisielle navn, noe han ellers ikke pleier å gjøre.

Israel har aldri offisielt bekreftet at landet har kjernefysiske våpen, men det er alminnelig antatt at landet er en atommakt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tror på sin side at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen, og han har ikke utelukket et militært angrep på landet.

Historiske samtaler torsdag

Den første testen på om det kommer noe konkret ut av de nye signalene fra Teheran kommer allerede i ettermiddag. Da møtes Iran og USA første gang på over 30 år til samtaler på utenriksministernivå. Samtalene holdes i den såkalte P5+1-gruppen, som består av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet pluss Tyskland.

– Selve møtet er ikke målet, og Rouhani har ikke noe prinsipielt imot å møte president Obama. Det hadde vært en god start, sier Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif til det iranske nyhetsbyrået IRNA i dag.

– USA vil helt åpenbart forhandle med Iran, men nøkkelspørsmålet ligger i anrikningen av uran. For medlemmer av den kjernefysiske ikkespredningsavtalen har denne retten, og Iran er medlem der. Men USA har ikke vært villig til å anerkjenne iranernes rett. Her går det en rød linje for Iran og de står på retten til å anrike uran, så spørsmålet er om USA er klare til å bevege seg på dette punktet, sier seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard til NRK.

I intervjuet med Washington Post sier Rouhani at han har støtte fra Irans øverste leder Ayatolla Ali Khamenei for sin nye linje.

President Barack Obama har ønsket velkommen den nye presidentens mer moderate tone. Han sier USA ønsker å løse striden fredelig, men understreker at han er fast bestemt på å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

På alvor

Seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt mener det er all grunn for Vesten til å ta Rouhanis budskap på alvor.

– Han vant presidentvalget i Iran på sitt løfte om moderasjon og dialog. Dette er ingen skinnprosess, men hans politiske prosjekt, sier Selvik til NTB.

Iran-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt er enig.

– Rouhani står støtt. Han har stor støtte i befolkningen og kjenner dessuten maktspillet i Teheran fra innsiden, sier Vogt.

– Jeg tror dette i bunn og grunn handler om økonomi. Det er påtrengende for Iran for å få til en løsning på atomspørsmålet for at sanksjonene kan heves og økonomien bedres, sier Lodgaard.

SISTE NYTT

Siste nytt