Iran lover hevn etter likvidasjonen av Soleimani

USAs likvidasjon av Irans mektige general vil få store konsekvenser, varsler Irans øverste leder. I USA frykter opposisjonen ny storkrig og går kraftig ut mot president Trump.

Ayatollah Ali Khamenei og Qasem Soleimani

Ayatollah Ali Khamenei sittende og Qasem Soleimani stående til høyre for ham i bildet. Bildet er tatt i mars 2015.

Foto: HO

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Det er kunngjort tre dagers landesorg i Iran til minne om generalen, som ble drept i et amerikansk rakettangrep ved flyplassen i Bagdad fredag.

Laster Twitter-innhold

General Qasem Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

Drapet skjedde på ordre fra USAs president Donald Trump og vekker sterke reaksjoner verden rundt.

Nå ber den amerikanske ambassaden i Bagdad alle amerikanere om å forlate Irak umiddelbart, melder AFP.

Ayatollah Ali Khamenei og Qassem Soleimani

Ayatollah Ali Khamenei og Qasem Soleimani i 2015.

Foto: HO

Rouhani varsler regionalt svar

– Med ham borte, ved Gud, vil hans arbeid bli ført videre, men rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, skriver Khamenei.

Irans president Hassan Rouhani reagerer også kraftig.

Sammen med «de frie nasjonene» i Midtøsten skal Iran hevne USAs likvidasjon av general Qasem Soleimani i Irak, sier Irans president Hassan Rouhani.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Rouhani i en uttalelse lagt ut på den iranske regjeringens nettsider.

President Hassan Rouhani

Irans president Hassan Rouhani

Foto: TIMOTHY A. CLARY

Reaksjoner i USA

President Donald Trump har kastet dynamitt i en kruttønne gjennom attentatet mot Irans mektige general, mener tidligere visepresident Joe Biden.

Ledende demokrater i USA er sterkt kritiske til Trumps beslutning om å likvidere den iranske generalen, som ifølge lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ble tatt uten at Kongressen ble konsultert.

– Trump har kastet en dynamittgubbe inn i en kruttønne, sier Joe Biden.

Senator Bernie Sanders, som i likhet med Biden kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat neste år, er enig.

– Trumps farlige opptrapping bringer oss nærmere en ny katastrofal krig i Midtøsten, som vil koste talløse liv og milliarder av dollar, mener han.

Senator Elizabeth Warren, som også håper å bli Demokratenes presidentkandidat, kaller Trumps beslutning «en hensynsløs handling», og advarer mot følgene.

Joe Biden

Joe Biden kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat og møte Donald Trump til duell om embetet i år.

Foto: Charles Krupa / Charles Krupa

Frykter storkrig

Senator Chris Murphy reagerer også sterkt på USAs likvidasjon av den mektige iranske generalen Qasem Soleimani og frykter at det kan være startskuddet i en storkrig.

– Likviderte USA akkurat, uten Kongressens autorisasjon, Irans nest mektigste mann, for med viten og vilje å utløse en potensielt massiv regional krig? spør demokraten fra Connecticut på Twitter.

Murphy bestrider ikke at lederen for elitestyrken i den iranske Revolusjonsgarden, general Qasem Soleimani, var en svoren fiende av USAs interesser i Midtøsten, men mener likevel at president Donald Trump har krysset en grense.

Senator Chris Murphy

Senator Chris Murphy, som sitter i senatets utenrikskomité, reagerer kraftig på angrepet.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

– Slår seg på brystet

– Likvidasjonen blir rettferdiggjort med at den skal hindre framtidige angrep. En av grunnene til at vi generelt sett ikke likviderer andre lands politiske ledere, er vissheten om at dette vil føre til drap på flere, ikke færre amerikanere. Dette bør virkelig bekymre oss, fortsetter Murphy.

Hvilke følger likvidasjonen av Soleimani vil få, er et åpent spørsmål, mener han.

– De nykonservative som i kveld slår seg på brystet, bør huske at de største tabbene globale stormakter gjør, er å bruke militærmakt på kompliserte steder med få venner, uten å ta hensyn til konsekvensene, skriver Murphy.

Laster Twitter-innhold

Modig svar

Ledende republikanere mener derimot at beslutningen om å likvidere Soleimani var klok og riktig.

– Jeg setter pris på president Trumps modige svar på Irans aggresjon, sier senator Lindsey Graham.

Lindsey Graham

Lindsey Graham mener president Trump har tatt en klok beslutning.

Foto: Drew Angerer

Lederen i forsvarskomiteen i Senatet, republikaneren James Inhofe, roser også Trumps beslutning.

– Amerika verken skal eller bør søke krig, men vil svare dem som truer våre innbyggere, soldater og venner, noe presidenten lenge har gjort klart. En nedtrapping er ønskelig og mulig, men kun dersom vår fiender velger det, sier han.

Ber styrker forberede seg til kamp

I Irak ber fredag en kommandant i den mektige irakiske militsorganisasjonen Hashed al-Shaabi alle motstandskrigere om å være klare til kamp.

Også nestlederen i Hashed al-Shaabi ble drept da USA likviderte den iranske generalen.

– Alle motstandskrigere må være klare, for rett foran oss står en erobring og en stor seier venter oss, sier Qais al-Khazali i en håndskrevet beskjed som nyhetsbyrået AFP har sett.

Khazali leder den pro-iranske sjiamilitsen Asaib Ahl al-Haq, som inngår i Hashed al-Shaabi, også kjent som Folkets mobiliseringskomité, en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte.

Iran og USA: 67 år med hat og mistenksomhet

President Donald Trump sier han vil bruke alle midler for å hindre at iranerne utvikler atomvåpen og har gjeninnført sanksjoner som ble opphevet under president Obama. Forholdet mellom de to landene har i generasjoner vært preget av hat og mistenksomhet.

 • 26. mai 1908
  Fant olje

  William Knox D’Arcy fant 26. mai 1908 olje i Maidan-i-Naftun i Iran. Det var det første oljefunnet i Midtøsten og førte til at Persia (senere Iran) skulle få en sentral plass i storpolitikken.

 • 15. august 1953
  USA-støttet statskupp

  Irans demokratisk valgte statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet i et militærkupp som var organisert av USA og Storbritannia. Kuppet ble satt i gang etter at Mossadegh to år tidligere hadde nasjonalisert Irans oljeforekomster.

  Mohammed Mossadegh i 1951
  Foto: UNCREDITED / AP
 • 12. oktober 1971
  Feiret 2500-årsjubileum

  Sjahen feriret Det persiske keiserdømmets 2500-årsdag med en ekstravagant fest i ruinene av Persepolis. Fra USA kom visepresident Spiro Agnew for å markere de to landenes nære forhold.

 • 16. januar 1979
  Sjahen flykter - Khomeini kommer

  Sjahen flyktet fra landet etter at det i flere måneder hadde vært stadig større demonstrasjoner mot regimet. Drøyt to uker senere vendte ayatollah Khomeini tilbake til Iran etter 15 år i eksil.

  1. februar 1979 landet Ayatollah Khomeini på flyplassen i Teheran fra eksil i Frankrike.
  Foto: GABRIEL DUVAL / AFP
 • 4. november 1979
  Okkuperer USAs ambassade

  En gruppe studenter okkuperer Den amerikanske ambassaden i Teheran. 66 amerikanske diplomater ble tatt til fange og holdt som gisler. Først etter 444 dager og etter at Ronald Reagan hadde erstattet Jimmy Carter, ble gislene satt fri.

 • 22. september 1980
  Irak angriper Iran

  Styrker fra Irak under Saddam Hussein til angrep på Iran. Krigen varer i åtte år og var en av de blodigste i det 20. århundre. Under krigen brukte irakiske styrker nervegass. Nedgraderte dokumenter har vist at USA hjalp Irak med gassangrepene.

  Iransk kvinne med bilde av sin døde sønn
  Foto: Hasan Sarbakhshian / AP
 • 3. juli 1988
  Passasjerfly skutt ned

  En Airbus A300 fra Iran Air ble skutt over Persiabukta av den amerikanske krysseren «Vincennes». Alle de 290 om bord mistet livet.

  Sørgende bar kister gjennom gatene i Teheran 7. juli 1988
  Foto: Ap
 • 14. februar 1989
  Fatwa mot Rushdie

  Ayatolla Khomeini utstedte en fatwa med en dødsdom mot forfatteren av «Sataniske vers», Salman Rushdie. Khomeini mente at boken inneholdt deler som fornærmet profeten Muhammed fordi den portretterte ham som en bordelleier.

 • 18. juli 1994
  Terrorangrep i Argentina

  Et jødisk foreningslokale (AMIA) i Buenos Aires blir angrepet med en bombe. 85 mennesker ble drept og flere hundre såret. Det er aldri fastslått hvem som sto bak bombingen, men Iran og libanesiske Hizbollah er blant dem som er utpekt.

  Redningspersonell i Buenos Aires søker etter overlevende
  Foto: ALI BURAFI / Afp
 • 12. januar 2010
  Atomforsker drept

  Bilen til den iranske atomforskeren Masoud Alimohammadi ble sprengt utenfor hans hjem i Teheran. I løpet av de neste to årene ble ytterligere tre iranske atomforskere drept

 • 14. juli 2015
  Avtale om atomprogrammet

  Iran inngår en avtale med USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland om landets atomprogram.

 • 8. mai 2018
  USA trekker seg fra avtale

  President Donald Trump kunngjør at USA trekker seg fra atomavtalen. En snau måned senere sier Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at landet vil trappe opp sin kapasitet til anriking av uran.

 • 5. november 2018
  Gjeninnfører sanksjoner

  USA gjeninnfører sanksjoner mot Irans oljeeksport, skipsfart og finansnæring.

 • 3. januar 2020
  Iransk general drept

  Den iranske generalen Qasem Soleimani blir drept i et amerikansk attentat mens han er på besøk i Irak. Qasem Soleimani var sjef for den iranske Quds-styrken, og ble omtalt som en av mektigste menn i Midtøsten.

  General Qasem Soleimani fotografert i september 2016.
  Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.