Iran ber om atomvåpenstans

Iran, som selv mistenkes for å drive et hemmelig atomvåpenprogram, tar til orde for å destruere alle atomvåpen i verden etter Nord-Koreas prøvesprengning natt til tirsdag.

Iran Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad inspiserer atomanlegget i Natanz.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ramin Mehmanparast

Ramin Mehmanparast.

Foto: Raheb Homavandi / REUTERS/Scanpix

– Vi er nødt til å komme til et punkt der ingen land har noen atomvåpen. Samtidig må alle masseødeleggelsesvåpen og atomvåpen destrueres, sier utenriksdepartementets talsmann Ramin Mehmanparast.

Les: Bekrefter ny atombombe i Nord-Korea
Les: – Kim fortsetter i sin fars fotspor

Iran har i likhet med Nord-Korea fått en rekke internasjonale sanksjoner mot seg på grunn av sitt kontroversielle atomenergiprogram.

USA og andre vestlige land mener at Iran jobber med å utvikle atomvåpen, mens iranske myndigheter hele tiden har blånektet og insistert på at atomprogrammet kun har fredelige hensikter.

– For at en slik verden skal kunne eksistere, må foregangslandene være de første til å ruste ned slik at ingen land streber etter disse våpnene. Samtidig bør alle land ha rett til å ta i bruk atomenergiprogrammer til fredelige formål, sier Mehmanparast.

Omdanner anriket uran

Mehmanparast opplyste samtidig at Iran vil omdanne en uspesifisert mengde anriket uran til reaktordrivstoff i stedet for å produsere høyanriket uran.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mener imidlertid at mengden er for liten til å redusere bekymringene rundt landets atomprogram.

Inspektører fra IAEA skal besøke Teheran onsdag, men iranske myndigheter har satt flere betingelser for å slippe dem inn på alle atomanleggene.

– Mulighetene er gode for å komme til enighet med IAEA dersom Irans rettigheter blir anerkjent, sier Mehmanparast.

Iran mener de har rett til å utvikle et atomprogram med fredelige hensikter, og mener det er ulogisk og ulovlig å behandle saken i FNs sikkerhetsråd. Det har imidlertid resultert i fire runder med sanksjoner tidligere.

Les: Ahmadinejad lar seg ikke rikke i atomstriden
Les: IAEA anklager Iran for å skjule atomspor

Nekter for samarbeid med Nord-Korea

Iran var en av svært få nasjoner som gratulerte Nord-Korea da de skjøt opp en rakett i desember, men myndighetene i Teheran nektet for å ha hjulpet til med forberedelsene.

Sørkoreanske medier og vestlige diplomatkilder hevdet at en gruppe iranske missileksperter var i Nord-Korea for å tilby teknisk hjelp før oppskytingen.

Telegrammer fra amerikanske diplomater som ble lekket i 2010 viste også at USA tror Iran har klart å få tak i deler til et ballistisk missil fra Nord-Korea.

En FN-rapport fra 2011 viste at landene mistenkes for å utveksle teknologien som trengs for å produsere ballistiske missiler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt