Bekrefter ny atombombe i Nord-Korea

Nord-Korea har trosset FN og gjennomført en ny atomprøvesprengning nord i landet. Det er den tredje siden 2006, og den kraftigste hittil.

Sørkoreanske nyheter om Nord-Koreas prøvesprengning

Sørkoreanske passasjerer følger nyhetene om Nord-Koreas prøvesprengning på en togstasjon i Seoul.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

En diplomat i FNs sikkerhetsråd bekrefter atomprøvesprengningen. Det gjør også Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, KCNA.

«Atomprøvesprengningen ble utført som et ledd i tiltakene for å beskytte vår nasjonale sikkerhet og suverenitet mot den hensynsløse fiendtligheten til USA, som har krenket vår rett til en fredelig satellittoppskyting,» heter det i meldingen.

Nyhetsbyrået påpeker videre at sprengningen ble utført på et høyt nivå, og «på en trygg og perfekt måte».

Ifølge KCNA ble sprengningen utført under bakken med en miniatyrisert bombe, noe som ifølge AFP tyder på at Nord-Korea har kommet et steg nærmere å kunne montere et atomstridshode på et ballistisk missil.

– De prøver å øke forholdet mellom sprengstyrke og vekt, fremst ved å redusere vekten, slik at ladningen kan få plass på en rakett. Det er først da de har et våpen, sier NUPI-forsker og Nord-Korea-ekspert Sverre Lodgaard til NRK.

Dermed kan både Japan og flere amerikanske baser i stillehavsområdet fort komme innen rekkevidde.

Den nordkoreanske nyhetsoppleseren sier at Nord-Korea om nødvendig må "knuse de bandittaktige imperialistene" og "den sørkoreanske marionetthæren" til siste mann.

VIDEO: Slik ble nyheten presentert på statlig fjernsyn i Nord-Korea.

– En utilgivelig trussel

FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer prøvesprengningen, og kaller den «et klart og alvorlig brudd på sikkerhetsrådets resolusjoner».

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble både USA og Kina varslet om sprengningen mandag.

Sør-Koreas forsvarsminister skal også ha blitt varslet.

– Det er bekreftet at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning. Det er en direkte utfordring mot det internasjonale samfunnet og en utilgivelig trussel mot freden og stabiliteten på den koreanske halvøya og Nordøst-Asia, sier president Lee Myung-baks rådgiver Chun Yung-woo.

USAs president Barack Obama fordømmer prøvesprengningen som en «høyst provoserende handling», som utgjør en trussel mot USA og internasjonal fred og sikkerhet.

Les også: Barth Eide: - Svært alvorlig

Japansk pressekonferanse om Nord-Koreas prøvesprengning

Japans meteorologiske institutt holdt en pressekonferanse der de redegjorde for den seismiske aktiviteten i Nord-Korea.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Japan sender ut jagerfly

Japan varsler også sanksjoner etter at landets toppledere møttes til et sikkerhetsmøte som følge av prøvesprengningen.

– Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet.

Ifølge Japans forsvarsminister Itsunori Onodera skal japanske jagerfly straks på vingene for å måle strålingen i lufta.

EU, NATO, Russland, Storbritannia, Tyskland og Frankrike fordømmer også prøvesprengningen, og Kina «uttrykker sterk motstand». Kina har også varslet at de vil kalle Nord-Koreas ambassadør inn på teppet for å uttrykke sin misnøye.

Diplomater har tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning.

Å få en slik resolusjon godkjent kan imidlertid ta flere uker.

Nordkoreanske soldater på patrulje

Nordkoreanske soldater patruljerer langs Yalu-elva overfor den kinesiske byen Sinuiju tirsdag.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Største bombe hittil

Dette er Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning, og den ble utført på samme sted som tidligere, Punggye-ri-anlegget i fylket Kilju nordøst i landet.

Sprengningen ble utført like før klokken 12 lokal tid tirsdag, og skjelvet ble målt til en styrke på 4,9 av U.S. Geological Survey.

NORSAR på Kjeller målte skjelvet til 5.

Dette er den kraftigste nordkoreanske atombomben så langt. Den forrige bomben i 2009 ga et utslag på 4,7, og den første i 2006 ga et utslag på 4,2.

Ifølge sørkoreanske myndigheter var bombens sprengkraft mellom 6 og 7 kilotonn. Eksperter anslår at bomben i 2006 var på 0,8 kilotonn og den i 2009 var på rundt 2,4 kilotonn.

Bomben amerikanerne slapp over Hiroshima i 1945 var til sammenligning på rundt 13 kilotonn. Kilotonn er en måleenhet for eksplosivers sprengkraft, og ett kilotonn tilsvarer 1000 tonn TNT.

Tidligere i år uttalte anonyme etterretningskilder i Seoul at landet har fullført forberedelsene til en tredje sprengning. Dette skal ha blitt gjort som reaksjon på straffetiltak FN innførte etter at Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett i desember.

Les: Nord-Korea truar med å utvide atomprogrammet sitt
Les: Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

Les: – Nord-Korea vil ha oppmerksomhet

SISTE NYTT

Siste nytt