– Iran er i dag et land med atomkunnskap, om Vesten liker det eller ikke. Det er bedre for Vesten å akseptere det og forsøke å komme til en forståelse med oss, sa Ahmadinejad i en tale fra Frihetsplassen i Teheran søndag.
Anledningen var den årlige markeringen av revolusjonen som satte sluttstrek for sjahens styre i Iran. Sjahen ble styrtet i 1979, og Iran ble etter hvert en islamsk republikk.
– Hellig motstand
Mahmoud Ahmadinejad på talerstolen i Teheran. På veggen bak bilder at avdøde ayatollah Khomeini og dagens øverste leder ayatolla Ali Khamenei.
Foto: BEHROUZ MEHRI / AfpAhmadinejad sa at Irans fiender nå burde ha innsett at press og trusler ikke fungerer.
– Denne nasjonen har vist en hellig motstand mot alt press fra sine fiender og kommer ikke til å gi seg når det gjelder atomrettighetene, understreket presidenten.
– Dere kan ikke rette en pistol mot den iranske nasjon og så regne med forhandlinger, la han til.
Iranske tjenestemenn skal møte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til uken, mens atomforhandlingene med de seks stormaktene etter planen skal gjenopptas i Almaty i Kasakhstan i slutten av februar.
USA og andre vestlige land hevder at Iran er på vei til å utvikle atomvåpen, mens Teheran hele tiden har insistert på at atomprogrammet utelukkende har fredelige hensikter.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Store markeringer
Fra feiringen av revolusjonsdagen i hovedstaden Teheran.
Foto: Vahid Salemi / ApIfølge statlige medier møtte flere hundre tusen mennesker fram for å delta i revolusjonsmarkeringen i hovedstaden Teheran. Flere ropte slagord som «død over Israel» og «død over USA» på vei til Frihetsplassen mens de viste plakater av Ruhollah Khomeini, ayatollaen som ble øverste leder av den islamske republikken etter revolusjonen.
Demonstrantene bar også portretter av dagens øverste leder, ayatolla Ali Khamenei og president Ahmadinejad.
Til sammen skal flere millioner mennesker ha deltatt i lignende markeringer landet over.
Søndagens tilstelning markerte dagen da hæren stilte seg på de revolusjonæres side i 1979. Med det vendte hæren ryggen til sjah Muhammed Reza Pahlavi som på det tidspunktet allerede hadde forlatt landet.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: