Iraks statsminister varsler sin avgang

Iraks statsminister Nouri al-Maliki sier at han kommer til å gå av.

Nuri al-Maliki

Iraks statsminister Nouri al-Maliki under en tale i Bagdad i januar i år.

Foto: SABAH ARAR / AFP

– Maliki vil trekke sin anklager mot presidenten og han vil støtte den utpekte kandidaten, sier Ali Mussawi, talsperson for Maliki.

Iraks statsminister har i lengre tid nektet å gi slipp på makten, selv om også hans eget Dawa-parti har vendt ham ryggen.

Haidar al-Abadi har allerede blitt spurt om å danne ny regjering, skriver CNN.

64 år gamle al-Maliki har vært statsminister i Irak siden 2006, og lovet opprinnelig at han ikke ville gå løs på en tredje periode.

Han er sjiamuslim og har vært kraftig kritisert for å gi mest mulig makt til den sjiamuslimske majoriteten i Irak, på bekostning av sunnimuslimer og kurdere.

Blitt bedt om å gå av

al-Maliki har i lengre tid nektet å gi slipp på makten, selv om også hans eget Dawa-parti hadde vendt ham ryggen.

Under valget i Irak i april fikk Malikis partiblokk i nasjonalforsamlingen flest stemmer, men klarte ikke å bli enige om hvem som skulle lede landet videre.

I forrige måned utnevnte nasjonalforsamlingen kurderen Fouad Masoum til ny president, og han ba i forrige uke Malikis partikollega Haidar al-Abadi danne regjering.

Maliki har hevdet at valget av Abadi er grunnlovsstridig og nekter å trekke seg, selv om både hans eget Dawa-parti og tidligere støttespillere som Iran og USA slutter opp om Abadi.

Sekterisk vold

Malikis sjiamuslimske regjering er stadig blitt svekket fordi den ikke har klart å stanse volden i samfunnet.

Nesten daglig er Bagdad og andre store byene rammet av selvmordsaksjoner.

Samtidig som det jihadistiske, sunnimuslimske opprøret i nord der islamistgruppa IS har stått i ledtog, har vis seg svært vanskelig å stanse.

Maliki er også anklaget for å marginalisere sunniaraberne, og han har et anstrengt forholdt til kurderne, som ønsker større selvstyre.

SISTE NYTT

Siste nytt