EU innfører sanksjoner mot Janukovitsj

Tidligere president Viktor Janukovitsj er blant 18 ukrainerne som EU innfører sanksjoner mot, mistenkt for å ha stjålet penger fra den ukrainske staten.

Viktor Janukovitsj

EU innfører sanksjoner mot Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og hans nærmeste krets.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Alle eiendeler de 18 måtte ha i EU, skal fryses. Det opprettes også mekanismer for å ta beslag i midler og tilbakeføre dem til Ukraina, heter det fra EU.

Beslutningen om sanksjonene ble tatt på et møte EUs utenriksministre hadde mandag, men det var først torsdag at navnene på dem det gjelder, er offentliggjort. Janukovitsjs sønner er også på lista.

LES OGSÅ: – Grensevakter på Krim forhandler om å bytte side

Krisemøte i Brussel

Torsdag formiddag holdes det EU-toppmøte i Brussel der krisesamtaler om situasjonen i Ukraina står i sentrum.

Det er ventet at møtet vil føre til økt diplomatisk press på Russland, med håp om deeskalere krisen på Krim-halvøya, skriver AFP.

Samtidig som EU-lederne møtes vil en militær observatørstyrke på rundt 40 personer, deriblant to nordmenn, ankomme Krim. De er utsendt av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), med mål om å roe ned den anspente situasjonen.

Torsdag kveld norsk tid vil det også holdes møte i FNs sikkerhetsråd i New York. Møtet, som går for stengte dører, blir det fjerde sikkerhetsrådet holder om Ukraina siden fredag.

LES OGSÅ: – Grensevakter på Krim forhandler om å bytte side

John Kerry (t.h.) og Sergej Lavrov i møte Paris.

John Kerry (t.h.) sier han vil fortsette samtalene med sin russiske kollega Sergej Lavrov torsdag. Her fra et møte i Paris onsdag.

Foto: Kevin Lamarque / Ap

USA og Russland fortsetter samtalene

USAs utenriksminister John Kerry sier at han er blitt enig med kolleger fra Russland og Ukraina om å fortsette samtalene om Ukraina i dagene som kommer med sikte på å redusere spenningen.

Etter en første kontakt i Paris onsdag, skal Kerry blant annet møte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på nytt torsdag i Roma, der begge deltar på et møte om Libya.

– Vi startet en prosess i dag som forhåpentlig etter hvert vil lede til en nedtrapping, sa Kerry til pressen etter en dag med intense diplomatiske samtaler.

Trass i kraftig vestlig press, lot ikke Lavrov seg overtale til å møte Ukrainas utenriksminister som også var i Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt